MENIU

VIDEO Femeie cu o boală rară, operată cu SUCCES la Iași. Ce spun medicii

Intervenție chirurgicală Iași

Intervenție de succes la Spitalul de Neurochirugie din Iași. O femeie în vârstă de 45 de ani, diagnosticată cu o boală rară, a fost tratată. La intervenția chirurgicală s-a folosit endoscopul, iar cu ajutorul instrumentelor performante, medicii au reușit să pătrundă prin nas la tumora de aproximativ un centimetru, situată la nivelul creierului, relatează Realitatea PLUS.

Sceptică când vine vorba de spital, Viorica Avasîlcăi a preferat să rămână acasă. La un moment dat a observat schimbări privind starea sa de sănătate. Fiica ei a fost cea care a convins-o să meargă la unitatea medicală. Diagnosticul pus a fost negru pe alb: acromegalie și gigantism.

"M-am hotărât pentru că am văzut că nu mă simt prea bine și că nu-i treaba chiar bună. De gura femeii am zis să merg", a afirmat Viorica Avasîlcăi.

Intervenția a fost la nivelul creierului, însă, pentru a ajunge la zona afectată s-a acționat prin nas.

"Nororcul meu este că sunt o fire optimistă", a mai spus femeia.

Cadrele medicale care au avut-o sub observație pe pacientă au stat în sala de operație în jur de o oră și jumătate.

"Ca și grad de complexitate, se încadrează între mediu și complicat datorită unor particularități ale leziunii și ale pacientei", a declarat dr. Daniel Rotariu, medic specialist neurochirurgie Spitalul „Prof. Dr. N. Oblu” Iași.

Pacienta a fost externată la doar 4 zile de la intervenția chirurgicală. Dacă nu se prezenta la unitatea medicală pentru investigații, aceasta ar fi putut suferi mai multe complicații, spun medicii.

Sala de operație de la Spitalul de Neurochirurgie din Iași este dotată cu un sistem de neuro-navigație, lucru care permite efectuarea intervențiilor chirurgicale minim invazive în condiții de maximă siguranță.