Fără precedent! Noi descoperiri legate de teoria relativității a lui Einstein
Micul satelit Microscope a confirmat teoria relativității generale a lui Albert Einstein "cu o precizie fără precedent", a anunțat luni agenția spațială franceză CNES, cu prilejul prezentării primelor rezultate ale acestei misiuni încă în curs, relatează AFP.
Microsatelitul francez a fost lansat în spațiu în aprilie 2016 pentru a încerca să descopere o breșă în teoria elaborată în urmă cu un secol de celebrul fizician. Până acum însă nu a reușit s-o găsească, potrivit France Presse.
Aflat la o distanță de 710 km de Terra, Microscope are misiunea de a testa în vid și în spațiu universalitatea căderii libere, având drept obiectiv atingerea unei precizii de 100 de ori mai mare decât pe Terra.
Savantul toscan Galileo este acela care a elaborat la începutul secolului al XVII-lea teoria că toate corpurile, indiferent de masă sau compoziție, cad în același mod în gravitația terestră în condițiile unei frecări cu aerul neglijabile.
Universalitatea căderii libere poate fi percepută ca însemnând o "echivalență" între forța gravitațională și "forțele de inerție" care apar când, de exemplu, are loc o mișcare de accelerație.
Albert Einstein a făcut din principiul echivalenței între gravitație și accelerație stâlpul teoriei sale a relativității generale. Pe Terra, principiul echivalenței a fost verificat cu un grad de precizie relativă de până la a 13-a zecimală.
Obiectivul misiunii Microscope, care ar urma să dureze până la sfârșitul lui 2018, este de a ajunge la un grad de precizie de până la a 15-a zecimală.
Luni, cercetătorii au publicat în revista Physical Review Letters primele rezultate bazate pe analiza a 10% din datele deja adunate de satelit, ale cărui instrumente au reușit să atingă o precizie de până la a 14-a zecimală.
"În termeni de precizie, ne descurcăm deja de zece ori mai bine decât cele mai bune experiențe de pe Terra care au testat principiul echivalenței", a declarat pentru AFP Pierre-Yves Guidotti, responsabil pentru proiectul de exploatare a Microscope la CNES.
"Este o veste bună în sensul că asta spune că teoria lui Einstein este încă și mai adevărată decât se credea", a declarat pentru AFP fizicianul Thibault Damour, coautor al studiului. "Însă pentru teoreticienii fizicii ar fi fost și mai excitant dacă s-a fi descoperit ceva nou", a adăugat el.