MENIU

Faptul istoric mai puțin cunoscut: cum a devenit popcornul cea mai apreciată gustare la filme

Cu siguranță și tu obișnuiești să mănânci popcorn atunci mergi la film sau atunci când urmărești un serial acasa, pe canapea. Dar te-ai întrebat vreodată cum a devenit popcornul cea mai apreciată gustare fără de care nu poți viziona un film?

Ca să îți faci o idee, americanii consumă, în medie, aproximativ 50 de litri de popcorn anual, dar chiar și în regiunile din lume unde chips-urile au fost tradițional mai populare, vânzările de popcorn au cunoscut o creștere de 169% în ultimii cinci ani.

Popcornul, o istorie veche de 6,700 de ani

Este adevărat că americanii au mâncat popcorn cu mult înainte ca europenii să-și facă apariția pe meleagurile lor. Popcornul este produs dintr-o anumită specie de porumb, iar arheologii au descoperit prezența ei în multe dintre peșterile și siturile arheologice care se întind de-a lungul sud-vestului Americii.

Boaba de porumb poate exploda și da naștere floricelelor de porumb mulțumită cojii foarte puternice, rezistente la o căldură foarte mare, dar și abilității ei de a transfera rapid căldura de la suprafață spre interior. Presiunea se ridică, în timp ce temperatura crește, și atunci când aceasta devine de nouă ori mai mare decât presiunea atmosferică, învelișul de rupe și popcornul ia naștere.

Una dintre primele mașinării comerciale se folosea de motoare mici cu aburi pentru a face popcorn. Aceasta a apărut în 1885 și a fost invenția lui Charles Cretors, din Illinois.

Ei bine, în ciuda a ceea ce ai putea crede popcornul este la bază o cereală integrală săracă în grăsimi și sare, cel puțin înainte de a fi presărat cu condimente. Acesta este și motivul pentru care floricelele de porumb au căpătat o asemenea popularitate.
De asemenea, cercetătorii au descoperit că multe alte semințe pot fi la fel de „explozive" ca și popcornul, precum: orezul, grâul, orzul și știrul.

Sursa

Mai multe articole despre:
istorie popcorn boabe de porumb