Familia Marianei Gheorghe, șefa OMV Petrom, suspiciuni de devalizare și trafic de influență
Cea mai mare companie din România, OMV Petrom, în care statul român mai deține un pachet de acțiuni de 20%, ascunde o caracatiță de interese private ale managerilor săi, din care face parte chiar Mariana Gheorghe, șefa companiei din ultimii zece ani. În tot acest timp, șefa OMV Petrom a devalizat compania controlată de OMV Austria, fie prin rudele plasate în poziții-cheie, fie protejând afacerile paralele deținute de unii dintre managerii săi, care au folosit influența Petrom pentru a le dezvolta, este una dintre principalele subiecte dezbătute în emisiunea “Jocuri de Putere” din 30 iunie, moderată de Rareș Bogdan.
Dezbaterea a avut ca punct de plecare investigația lui Stelian Negrea, care în emisiune a atras atenția că DNA nu se uită la toți elefanții pe care îi are în curte, la giganți precum OMV Petrom de exemplu. “Cum de nu a văzut nimeni din presă până acum, mai nou nici DNA-ul, faptul că soțul șefei OMV a fost angajat ca administrator al J. Christof România, cel mai important contractor al companiei, care din numai patru mari contracte a încasat 365 de milioane de euro”, se întreabă Negrea.
Este același gen de conflict de interese pe care DNA îl urmărește la marile companii de stat, sifonate de grupurile de interese conectate politic.
Cu atât mai frapant este faptul că soțul dnei Mariana Gheorghe, Gheorghe Alexandru Sergiu (a decedat anul trecut), nu avea nici un fel de experiență nici antreprenorială și nici în domeniul acoperit de contractele câștigate, ca să existe un temei obiectiv, profesional al poziției ocupate în cadrul companiei austriece J. Christof România, cel mai important contractor al OMV Petrom din punct de vedere al valorii contractelor încheiate, detaliază Negrea. În realitate, este vorba de un tip de nepotism binecunoscut care se practică în toate companiile de stat.
În aceeași filosofie corporatistă, verisoara sefei OMV, Irinel Tilea, a “papusărit”, în formularea jurnalistului, achiziții de sute de mil euro, pentru că vorbim de o companie cu venituri de 4 mld. euro anul trecut, chiar și pe fondul dramaticei scăderi a prețului barilului de petrol. Se pare că nici cei de la Viena nu au mai suportat achizițiile cu dedicație făcute de aceasta, așa că pe 1 mai a.c. au demis-o pe Țilea peste capul conducerii de la București a companiei.
Chiar dacă respectivele contracte sunt legale, ele maschează un soi de spagă “rafinată” practicată pe seama companiei OMV Petrom și de care beneficiază direct familia și anturajul șefei OMV, Mariana Gheorghe.
Mai mult decât atât și poate mult mai grav, atrage atenția Negrea, faptul că o companie românească în care si statul e acționar, poate influența decizii la cel mai înalt nivel, este un atac la siguranța națională. Argumentul: din 2007, soția șefului SIE, Daniela Ungureanu, are un contract de consultanță cu Petromed Solutions (deținută de OMV Petrom), obținând sume care asigură grosul veniturilor familiei lui Mihai Răzvan Ungureanu, aflat la al doilea mandat în fruntea Serviciului Român de Informații. Chiar dacă nu este un contract ilegal, devine o vulnerabilitate pentru România ca venituri importante ale familiei șefului SIE să fie asigurate de o companie străină cu interese uriașe pe piața românească. Apare o întrebare legitimă: cumpără OMV Viena influență pe piața românească, într-un sector strategic precum energia, având un contract de consultanță cu soția șefului SIE?
Și tot la capitolul influență pe care OMV a avut grijă să și-o asigure prin diverse pârghii se numără și oamenii pe care i-a controlat în guvernele care s-au succedat de la privatizarea din 2004 încoace, atrage atenția și jurnalistul revistei Kamikaze, Alexandru Căutiș. Chiar în guvernul actual, condus de Dacian Cioloș, au ajuns în poziția de secretari de stat fix în Ministerul Energiei, foști angajați ai Petrom – este vorba de Corina Popescu și Sorana Baciu. Rămâne însă de notorietate faptul că în guvernarea Ponta II, fostul responsabil pentru discuțiile cu statul, directorul de Public Affairs al OMV Petrom, Răzvan Nicolescu, a devenit ministru al energiei, o parte a presei supranumindu-l chiar “ministrul OMV”.
Sunt doar câteva dintre butoanele importante pe care OMV apasă ori de câte ori are de rezolvat ceva în interes propriu, subliniază jurnalistul.