Familia finului lui Coldea, afaceri dubioase cu criptomonede. Uzină de bitcoin într-o spălătorie auto
Familia finului lui Coldea a devenit subiectul unei investigații intense în urma acuzațiilor legate de afaceri dubioase cu criptomonede. În centrul acestui scandal se află o uzină de bitcoin, inițial camuflată sub aparența unei simple spălătorii auto.
Elisabeta Mărunțiș, mama lui Bogdan Mărunțiș, finul lui Florian Coldea și asociat în firma CryptoData, este și ea implicată adânc în afacerile cu criptomonede.
Firma în spatele căreia se află a fost acuzată că folosea un spațiu închiriat de la administratorii unei foste fabrici de geamuri pe post de spălătorie auto, însă acea spălătorie era doar o interfață a unei mari uzine de criptomonede.
Vorbim despre „Întreprinderea de Geamuri Buzău” așa cum s-a numit la începuturi fabrica „Gerom” din Buzău, înființată în 1969. Aici se fabricau inițial recipiente pentru băuturi răcoritoare, dar după Revoluție a început producția de geamuri pentru construcții. Compania a fost privatizată în 2002, iar în 2005, Gerom a fost preluată de firma „Hystria Expert”, controlată indirect de un afacerist basarabean, Nicolae Ciornîi, de fostul deputat din Republica Moldova, Valeriu Gumă, și de SIF Muntenia.
Ce spune presa străină despre șansele lui Klaus Iohannis de a ajunge la șefia NATO
Jocurile încep abia în 2012, când o hală care aparținea fabricii Gerom a fost închiriată firmei Jet Wash MBG SRL, controlată de Maria Stanciu, mama fostei directoare economice a Gerom, Elisabeta Mărunțiș. În această hală, Jet Wash a deschis o spălătorie auto pentru vehicule de mare tonaj.
Din cauza dificultăților financiare, în 2016, Gerom SA a încheiat contract de cesiune cu Jet Wash MBG SRL, prin care a cedat spălătoriei auto linii electrice și alte echipamente de alimentare cu energie ale fabricii.
În plus, potrivit Profit.ro, în iunie 2018, Jet Wash MBG SRL a semnat un contract de finanțare cu Ministerul Dezvoltării pentru accesarea de fonduri UE nerambursabile de circa 200.000 euro. Proiectul pentru care a fost aprobată finanțarea se intitulează "Achiziția de echipamente IT performante pentru diversificarea activității firmei". Practic, deși Jet Wash era doar o spălătorie auto, aici urma să se facă un centru care asigura servicii de procesare și prelucrare date direct către clienți, atât din România, cât și din străinătate. Legislația în baza căreia a fost acordată atunci finanțarea nu excludea minarea de criptomonede de pe lista activităților finanțabile.
În documentele proiectului, drept persoană de contact și responsabil financiar al Jet Wash MBG SRL apare Elisabeta Mărunțiș.
Cu acești bani, spălătoria auto a cumpărat 165 de unități de procesare de date.
Firma ar fi folosit pentru această activitate care consumă intens electricitate, instalațiile de alimentare cu energie care i-au fost cesionate de administratorii Geromm potrivit Profit.ro.
În 2021, administratorul Gerom SA a acuzat în instanță că întregul aranjament ar fi fost păgubos pentru compania buzoiană și că ar fi fost pus la cale de fosta conducere a societății pentru a "căpușa" Gerom.
Decalogul lui Klaus Iohannis pentru candidatura la șefia NATO. Viziunea sa pentru viitorul Alianței
"Noul administrator a găsit societatea SC Gerom SA fără curent electric deoarece numitul Cojocaru Eugen a cesionat către societatea deținută în fapt de dânsul și doamna Mărunțiș, și anume JET WASH, capacitatea electrică și dreptul de proprietate asupra liniilor electrice. (...) După înființarea societății, au întocmit un contract de închiriere prin care SC Gerom SA dădea în folosință către SC Jet Wash MBG SRL un spațiu în vederea efectuării activităților de spălătorie auto, însă, în fapt, această spălătorie era doar o interfață a unei mari uzine de criptomonedă. Prin urmare, SC Jet Wash MBG SRL este societatea "căpușă” a SC Gerom SA, deținută în fapt de Cojocaru Eugen, alături de Mărunțiș Elisabeta. Cei doi au întreprins această activitate în frauda societății SC Gerom SA, practic au închiriat spațiile de la SC Gerom SA și au vândut puterea electrică la un preț derizoriu și fac hosting pentru echipamente de minat criptomonedă”, se susține într-unul din documentele multiplelor procese dintre Gerom și Jet Wash MBG SRL.
În replică, Elisabeta Mărunțiș a susținut tot la tribunal că toate contractele cu Gerom au fost încheiate și derulate legal și au reprezentat o sursă de venituri pentru fabrica buzoiană. Ea l-a acuzat totodată pe acționarul majoritar al Gerom că vrea să preia abuziv "activitatea IT" a Jet Wash MBG SRL și că acuzațiile la adresa sa ar face parte dintr-un plan al grupului controlat de acționarul basarabean Nicolae Ciornîi.
Contractul de cesiune a liniilor electrice ale Gerom către Jet Wash MBG a încetat în toamna anului 2019 prin acordul părților, însă au existat în continuare litigii pe rol cu privire atât la acesta, cât și la contractul de închiriere a halei industriale.