Faima României peste hotare
Românii sunt recunoscuţi în lume drept oameni inventivi şi în pas cu ultimele tehnologii. O echipă de români a produs unul dintre cele mai renumite programe antivirus. RAV AntiVirus, produs de firma GeCad, a sfârşit prin a fi cumpărat, în anul 2003, de gigantul Microsoft. În prezent, nu mai puţin de 200 de specialişti din România lucrează în Statele Unite la cea mai mare companie de soft din lume.
Tot o echipă de români, condusă de Cătălin Olteanu, a dezvoltat un software pentru managementul portofoliului de proiecte. Ca urmare, Microsoft a cumpărat firma UMT New York special pentru filiala sa din România, unde lucra echipa de români.
Un olimpic român născut la Paşcani a ajuns un prolific om de ştiinţă în Franţa, unde conduce un grup de cercetare în domeniul chimiei supramoleculare. Mihai Bărboiu a plecat din ţară în 1998, pentru un stagiu postdoctoral, iar acum lucrează la Institutul European de Membrane din Montpellier - Franţa. El este unul dintre cei 25 de câştigători din 2004 ai premiului european de cercetare European Young Investigator Award, în valoare de 1.250.000 de euro. Această distincţie echivalează, în lumea ştiinţifică mondială, cu Premiul Nobel pentru tinerii cercetători.
Un alt chimist român care lucrează la un prestigios laborator de cercetare este Radu Custelcean. Este cercetator chimist la Oak Ridge National Laboratory, din Statele Unite, cel mai mare laborator de cercetare finanţat de US Department of Energy, cu un buget de operare de peste un miliard de dolari pe an.
La cea de-a 50-a ediţie a Salonului Mondial al Inovaţiilor de la Bruxelles, România a câştigat, pe lângă Marele premiu al juriului, şi două premii speciale. Anul trecut, la olimpiada internaţională de matematică, elevii români au luat medalii de aur, argint şi bronz.