Facultăţile care duc spre joburile cel mai bine plătite
S-a dat startul înscrierilor la facultate, iar tinerii nu se înghesuie ca în anii trecuţi să-şi depună actele. Par să cântărească mai mult şi de aceea experţii îi sfătuiesc să se orienteze după cererea de pe piaţa muncii, putând să obţină repede independenţă financiară în anumite domenii.
La majoritatea universităţilor s-a dat încă de zilele trecute startul la înscrierea pentru admitere. Însă dacă anul trecut pe vremea asta la uşile secretariatelor erau cozi interminabile încă din primele zile, anul acesta tinerii par că se gândesc mai mult la ce-şi doresc pe viitor. Spre exemplu, în 2014 la Academia de Studii Economice din Bucureşti s-au înscris, în primele două zile, peste 2.000 de candidaţi. Anul acesta, tinerii nu s-au mai înghesuit nici la ASE, dar nici la celelalte universităţi. Întrebaţi de ce aleg o facultate sau alta, cei mai mulţi dintre candidaţi spun că unul dintre principalele lor obiective este să se angajeze pe salarii mari. Din păcate, nu toate domeniile universitare asigură accesul într-o industrie bine plătită, dar sunt câteva spre care se pot orienta tinerii care vor independenţă financiară încă de la începutul carierei.
Domeniile cu salarii mari
Este vorba de industria petrolieră, de industria tutunului, de telecomunicaţii şi IT şi finanţe-bănci. Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, salariul net în luna mai a acestui an a fost de 9.202 lei în domeniul „Extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale”, de 5.625 de lei în „Industria extractivă” şi de 6.484 de lei în „Activităţi şi servicii anexe extracţiei”. Acestea sunt salariile din industria petrolului, practic cele mai mari de pe piaţa muncii potrivit datelor INS. Un alt domeniu foarte bine plătit este „Activităţi de servicii informatice”, cu alte cuvinte domeniul IT, unde media salariului brut în luna mai era de 5.709 lei. De asemenea, domeniul „Intermedieri financiare” are salarii între 5.736 şi 6.010 lei. Nu în ultimul rând, „Fabricarea produselor din tutun” aduce câştiguri lunare de 5.564 de lei.
Ştiinţele politice, înlocuite de matematică şi de IT
Orientându-ne după aceste cifre, putem alege şi facultăţile care pregătesc tinerii pentru aceste domenii. Expertul în Educaţie Marian Staş le recomandă tinerilor care vor independenţă financiară să se orienteze spre facultăţi de inginerie, profil tehnic (auto, IT, construcţii, mediu, energie), pentru că în acest moment nevoia de joburi de profil creşte vertiginos. „De fapt, acum asistăm la un fenomen pe care l-aş numi «al doilea val», după primul val care a durat peste 15 ani, când cuvintele la modă erau «ştiinţe politice», «comunicare», «relaţii publice», acum cererea puternică e în zona complementară, pentru că industriile se confruntă cu deficit de forţă de muncă bine calificată, atât de nivel mediu, cât şi superior. Un alt trend este creşterea semnificativă a fetelor care merg spre matematică – IT - inginerie. Eu estimez că va creşte calitatea studenţilor din universităţile tehnice, deci şi nivelul de performanţă al acestora”, a explicat Staş, pentru adevarul.ro.