Oraşele din România care vor avea la iarnă cele mai mari facturi la caldură
Tot mai puțini români își mai permit să rămână branșați la sistemul de încălzire centralizat pe măsură ce tot mai puține primării mai pot întreține rețelele locale de furnizare a agentului termic, scrie realitateafinanciara.net.
Locuitorii unui oraș din judeţul Călăraşi şi constănţenii sunt românii branşaţi la sistemul centralizat de termoficare care plătesc cele mai mari facturi la încălzire, de peste 400 lei/Gigacaloria. În topul oraşelor cu cea mai scumpă căldură provenită de la sistemul centralizat urmează şi localităţi unde costul depăşeşte 300 lei/Gcal, în ciuda subvenţiilor acordate de primării.
La jumătatea anului, mai erau branşate la sitemul centralizat de termoficare circa 1,17 milioane de apartamente, dintre care mai mult de jumătate (aproape 562.000) în Bucureşti, conform ultimelor date ale Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
În Lehliu Gară, cel mai mic oraş din judeţul Călăraşi, gigacaloria a ajuns să coste 471,89 lei, conform datelor ANRE pe primul semestru.
Şi în Constanţa, locuitorii branşaţi la sistemul centralizat au plătit 427,47 lei/ Gcal (foto jos)
Pe locul 3 în topul oraşelor cu cea mai scumpă căldură din sistemul centralizat se situează Sighişoara. Locuitorii oraşului din judeţul Mureş au plătit 379,11 lei/Gcal. Nici aici nu au fost acordate subvenţii.
Următorul în top este oraşul Paşcani, unde gigacaloria a costat 370 lei. Aici, costul a fost însă subvenţionat de municipalitate, fiind redus de la nivelul de 499,80 lei / Gcal.
Pe locul 5 se situează oraşul Alexandria din judeţul Teleorman, unde gigacaloria a costat 342,49 lei, nefiind acordate subvenţii.
La polul opus, oraşul unde se plăteşte cea mai ieftină căldură este Beiuş, din judeţul Bihor. Aici, gigacaloria costă doar 95,53 lei, deoarece furnizorul Transgex obţine energie termică din valorificarea apelor geotermale.
În Bucureşti, oraşul cu cele mai multe apartamente branşate la sistemul centralizat de termoficare, gigacaloria a fost de 163 lei, fiind subvenţionată de municipalitate de la nivelul de 387,40 lei.