MENIU

FACIAS denunță un ABUZ în școlile din România: Părinții fără venituri, obligați să dea declarații la notar pentru tichetele de 500 de lei

FACIAS denunță un ABUZ în școlile din România: Părinții fără venituri, obligați să dea declarații la notar pentru tichetele de 500 de lei

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) atrage atenția asupra unui abuz ale cărui victime sunt copiii care ar trebui să beneficieze de tichetele educaționale în valoare de 500 lei. Părinții fără venituri sunt obligați de școli să prezinte o declarație notarială care să ateste că nu au venituri.

Reprezentanţii Fundaţiei pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) atrag atenţia că declaraţiile notariale pe care părinţii fără venituri sunt obligaţi de şcoli să le prezinte pentru a beneficia de tichete educaţionale de 500 de lei pentru copii constituie un abuz.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, prin Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD), va acorda în acest an școlar ajutoare pentru rechizite și îmbrăcăminte în valoare totală de peste 150 de milioane de lei preșcolarilor și elevilor din familiile defavorizate. Numărul de beneficiari va fi de aproximativ 300.000 de copii din toate județele țării, iar ajutorul de 500 de lei va fi virat pe cardurile pentru sprijin educațional, a anunțat MIPE.

O parte din suma destinată copiilor este deturnată de la beneficiarul legal prin obligarea la prezentarea declaraţiei notariale în școli, a explicat FACIAS. În plus, declaraţia notarială nu este menționată în actele normative care reglementează acordarea tichetelor educaţionale pentu copiii din familiile defavorizate, a mai atras atenția organizația.

„Copiii din familii defavorizate, cu venituri foarte mici, din învățământul preșcolar, primar și gimnazial ar trebui să beneficieze de tichete educaționale pentru rechizite și alte materiale școlare, în valoare de 500 de lei.

În realitate, numai declarația notarială care li se solicită părinților costă în jur de 100 de lei. Dacă luăm în calcul faptul că mulți dintre acești părinți locuiesc în mediul rural, ținând cont și de costurile deplasării la un notar, rezultă că pentru a primi tichetul valoric, părinții trebuie să cheltuiască în jur de 150 de lei, aproximativ 30% din suma de care ar trebui să beneficieze copiii. Practic, o treime din suma destinată copiilor este deturnată de la beneficiarul legal.

Cerința privind declarația notarială nu este specificată în actele normative care reglementează acordarea tichetelor educaționale. Pe lângă faptul că se solicită adeverință cu salariul net și cu toate că instituțiile statului ar trebui să cunoască veniturile pe care le obțin persoanele fizice, școlile cer și o declarație la notariat din care să rezulte ca nu au venituri, iar în lipsa acestui document cererile pentru acordarea sprijinului în valoare de 500 lei sunt refuzate”, a precizat FACIAS.

Organizația a anunțat că a cerut clarificări de la Ministerul Educației pe tema declarațiilor cerute de școli la acordarea supimentului educațional pentru copiii din familiile defavorizate.

„FACIAS a solicitat clarificări de la Ministerul Educației, căruia i s-a cerut să răspundă la o serie de întrebări privind modul în care s-a ajuns în situația actuală și dacă există intenția de a remedia această problemă, astfel încât familiile fără venituri să poată beneficia, în practică, de întreg ajutorul cuvenit. Rezultatele acestui demers vor fi făcute publice după primirea răspunsului oficial”, a menșționat organizația.

, căruia i s-a cerut să răspundă la o serie de întrebări privind modul în care s-a ajuns în situația actuală și dacă există intenția de a remedia această problemă, astfel încât familiile fără venituri să poată beneficia, în practică, de întreg ajutorul cuvenit. Rezultatele acestui demers vor fi făcute publice după primirea răspunsului oficial.