MENIU

Facebook, investigat după scandalul Cambridge Analytica

Facebook, investigat după scandalul Cambridge Analytica

Comisia Federală pentru Comerţ a SUA (FTC) a confirmat luni că investighează reţeaua de socializare Facebook cu privire la respectarea de către aceasta a practicilor privind confidenţialitatea datelor, în urma scandalului ce a scos la iveală faptul că datele personale a peste 50 de milioane de utilizatori ai acestei reţele au ajuns în posesia companiei de analize de date Cambridge Analytica, informează agenţiile DPA şi EFE.

"FTC ia foarte în serios recentele relatări din presă care au generat o preocupare substanţială despre practicile Facebook cu privire la datele personale. FTC confirmă astăzi că a deschis o investigaţie privind aceste practici", se arată înr-un comunicat emis de această instituţie.

Conform unui acord încheiat în anul 2011 între Facebook şi autorităţile americane, reţeaua de socializare s-a angajat să solicite consimţământul utilizatorilor înainte de efectua anumite schimbări în setările de confidenţialitate. Potrivit CNBC, încălcarea acestui acord poate fi sancţionată cu o amendă de 40.000 de dolari.

Directorul interimar al FTC, Tom Pahl, a afirmat că va fi investigată inclusiv respectarea de către Facebook a acordului 'Privacy Shield', încheiat în anul 2016 între SUA şi Uniunea Europeană, ce reglementează transferul de date între UE şi SUA.

Specializată în activităţi de analiză a datelor, compania Cambridge Analytica, ce a colaborat cu echipa de campanie lui Donald Trump înaintea alegerilor prezidenţiale din SUA, este acuzată că, printr-o aplicaţie de teste psihologice descărcată de circa 300.000 dintre utilizatorii reţelei de socializare Facebook, a recuperat fără consimţământ datele de la 50 de milioane de persoane pentru a dezvolta un software care ar permite anticiparea şi influenţarea votului alegătorilor.

Respectiva aplicaţie, "thisisyourdigitallife", a fost dezvoltată de profesorul de psihologie Aleksandr Kogan de la Universitatea din Cambridge.

"A fost un abuz de încredere între Kogan, Cambridge Analytica şi Facebook", a reacţionat co-fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg pe pagina sa din propria reţea. "Dar a fost şi un abuz de încredere între Facebook şi oamenii care îşi pun datele la dispoziţia noastră şi se aşteaptă să le protejăm. Trebuie să rezolvăm asta", a recunoscut el.

Potrivit Agerpres, după anunţul FTC privind investigarea Facebook, valoarea acţiunilor acestei companii a scăzut luni cu 4% pe Wall Street.

Mai multe articole despre:
scandal acţiuni bursă Facebook Cambridge Analytica