MENIU

Fâșia Gaza: Va fi nevoie de "luni" de zile pentru repararea infrastructurii distruse

<p>F&acirc;șia Gaza</p>

Va fi nevoie "de luni" de zile pentru a repara infrastructura deteriorată sau distrusă în Fâșia Gaza de la începutul ofensivei israeliene, a estimat duminică la Teheran coordonatoarea operațiunilor umanitare ale ONU, Valerie Amos, citată de AFP.

"Vor fi necesare luni de zile pentru repararea prejudiciilor provocate spitalelor, școlilor și sediilor UNRWA (Agenția ONU pentru ajutorarea refugiaților palestinieni) unde și-au găsit refugiu persoanele strămutate", a declarat Amos, care a sosit într-o vizită de două zile la Teheran.

Cu această ocazie, responsabila ONU urmează să discute cu autoritățile iraniene crizele umanitare majore din Fâșia Gaza, Siria și Irak.

În Gaza, "operațiunile ONU continuă, inclusiv furnizarea de hrană, apă și produse de primă necesitate. Medicamente și carburant sunt distribuite spitalelor", a indicat aceasta.

În total, 97 de facilități UNRWA au fost avariate în Gaza, în special centre de sănătate, de distribuție și școli, unele dintre care oferă adăpost umanitar pentru circa 250.000 de palestinieni strămutați.

Ofensiva israeliană, lansată la 8 iulie împotriva Fâșiei Gaza, s-a soldat cu cel puțin 1.980 de palestinieni uciși, în majoritate civili, iar de partea israeliană cu 67 de morți, între care trei civili, restul fiind militari, scrie AFP.

În acest context, coordonatoarea operațiunilor umanitare ale ONU, Valerie Amos, a evocat "declarațiile ferme" ale Națiunilor Unite cu privire la "violarea drepturilor umanitare internaționale și ale legislației privind drepturile omului de către toate părțile" în Fâșia Gaza.

"Protecția civililor trebuie să fie recunoscută de toate țările și de toate grupurile armate active în teren", a subliniat ea.

"Noi recunoaștem că toate statele membre ale ONU au eșuat în capacitatea lor de a găsi o soluție politică la conflictul israeliano-palestinian", și-a exprimat regretul dna Amos, în timp ce discuții extrem de șovăitoare cu privire la menținerea unui acord precar de încetare a focului au fost reluate duminică la Cairo.