MENIU

Extincțiile care aproape au ucis toată viața de pe Pământ

De-a lungul istoriei au avut loc mai multe extincții în masă care aproape au spulberat toată viața de pe planetă. Extincțiile sunt niște fenomene naturale care șterg de pe fața Pământului reprezentanții unor specii, cum ar fi dinozaurii.

Iată o listă cu cele mai mari extincții din istoria Pământului, care au eliminat aproape orice urmă de viață de pe glob.

Extincția Permian-Triasic sau „Moartea cea Mare"

Cea mai mare extincţie a regnului animal şi vegetal din istoria Terrei, care s-a produs cu aproximativ 252 de milioane de ani în urmă, a durat doar 60.000 de ani, o perioadă foarte scurtă pentru vârsta geologică a Pământului, conform unei estimări.

Acest eveniment, provocat cel mai probabil de erupţii vulcanice gigant, a dus la dispariţia a peste 96% dintre speciile marine şi a 70% dintre vieţuitoarele de pe uscat.

Extincția Cretacic-Terțiar care a dus la dispariția dinozaurilor

Această extincție a dus la dispariția dinozaurilor și a jucat un rol important în venirea mamiferelor la putere. Însă, nu doar dinozaurii au avut de suferit, mai exact 70% dintre specii au fost șterse de pe fața Pământului.

Extincția Cretacic-Terțiar a fost cauzată conform celei mai populare teorii de un asteroid uriaș care a lovit planeta. În urma impactului dintre asteroidul care ar fi avut 9,6 kilometri și Terra, s-ar fi format un crater uriaș care a dus la dispariția vieții de pe Pământ.

Marea Oxigenare aproape a sufocat planeta

Cunoscut și ca prima extincție în masă a Pământului, Marea Oxigenare, a avut loc acum 2,5 miliarde de ani. În aceea perioadă, globul era populat doar de bacterii anoxice, adică care nu aveau nevoie de oxigen ca să supraviețuiască, ba mai mult oxigenul era toxic pentru ele.

Așadar, odată cu apariția cianobacteriilor, care produc fotosinteză, atmosfera a început să se încarce cu oxigen – atât de mult, încât jumătate din bateriile anoxice au fost sufocate.

Drept urmare a interacțiunii oxigenului cu celelalte elemente s-a produs o răcire globală, care a spulberat aproape toate organismele de pe Terra.

Extincția Holocenă din prezent

Situația nu stă mai bine nici în momentul de față având în vedere că anual dispar în jur 2.000 de specii unice, din cauza încălzirii globale, a vânatului excesiv sau a poluării. Cu alte cuvinte ne aflăm în plină extincție în masă.

Sursă

Mai multe articole despre:
viaţă pământ extinctii