MENIU

Exportul de miei blocat! Fermierii riscă să ajungă în faliment

Situație alarmantă pentru fermierii din județul Vaslui! De la apariția mai multor focare de pestă în rândul micilor rumegătoare în România, exportul mieilor în Africa și țările arabe a fost blocat de urgență. Crescătorii de animale sunt disperați și se gândesc cu groază dacă își vor permite să-și întrețină ovinele și caprinele în continuare. 

Fermierii disperați că-și pierd animalele

De-a lungul anilor, fermierii s-au confruntat cu o varietate de dificultăți provocate de bolile și virusurile de care sufereau animalele. Însă, aceștia susțin că de această dată se simt depășiți de situație.

 Din rasa care e acum, în județul Vaslui este vândută cam 30-35%, restul e rămasă pentru export. Dacă se închide exportul fermierii sunt falimentați. Vine toamna, trebuie băgați la stabulație, cereale nu prea sunt, vorbim de porumb.

Crescătorii de animale sunt revoltați și cer ajutorul autorităților pentru a rezolva problema cât mai repede.

„Am făcut control la lapte și am fost tot județul la fermieri cu inginerii pe care îi am în subordine. N-am văzut un animal bolnav. Oamenii se plâng că vor să dea mieii că nu au ce lua foraje, n-au cu ce-și lua cerealele. Nu pot să facă tratamente, nu pot să facă baie la oi că medicamentele sunt foarte scumpe și ei nu au bani că n-au dat mieii.”, spun autoritățile.

Fermierii mai au o speranță că poate primăriile se vor mobiliza și le vor acorda ajutorul necesar.