MENIU

Explozie puternică la Botoșani, în incinta Dedeman. Magazinul a fost evacuat. 15 oameni au fost răniți VIDEO

Explozie la Dedeman Botoșani. Magazinul a fost evacuat. Foto/ISU

Explozie puternică în incinta magazinului Dedeman din Botoșani. Întregul complex a fost evacuat, iar pompierii intervin la fața locului. 15 victime transportate la spital, dintre care 1 persoană în stare gravă, intubată. Toți cei răniți sunt angajați ai magazinului. Deflagrația a avut loc de la o butelie din zona destinată birourilor.

UPDATE - Un bărbat de 41 de ani, cu arsuri pe corp, transferat la Spitalul Sf. Spiridon din Iaşi

Una dintre victimele exploziei urmate de incendiu de la complexul comercial Dedeman din Botoşani va fi adusă la Iaşi, la Clinica de Chirurgie Plastică şi Arşi de la Spitalul "Sf. Spiridon", echipajele SMURD Iaşi efectuând în acelaşi timp transferul, cu elicopterul, a altei victime la avionul SMURD Bucureşti, a declarat coordonatorul UPU-SMURD Iaşi, prof.univ.dr. Diana Cimpoeşu.

Potrivit sursei citate, este vorba de un bărbat de 41 de ani, care are arsuri pe 12% din corp.

UPDATE - O firmă externă autorizată executa lucrări la rețeaua de gaze.

Explozia de la magazinul Dedeman din Botoşani a avut loc în timpul unor lucrări la reţeaua de gaz, susţin reprezentanţii companiei.

Potrivit acestora, lucrările erau executate de o firma externă autorizată.

"În momentul exploziei, o firmă externă autorizată desfăşura lucrări la sistemul de alimentare cu gaz al magazinului. Autorităţile investighează circumstanţele în care aceste lucrări ar putea fi asociate cu producerea exploziei. De asemenea, subliniem faptul că magazinul Dedeman Botoşani respecta toate normele de siguranţă, având toate autorizaţiile şi avizele necesare din partea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Funcţionarea corectă a instalaţiilor de protecţie la incendiu a contribuit la limitarea proporţiilor acestui incident", precizează oficialii magazinului de bricolaj.

Aceştia spun că prioritatea companiei este de a se asigura că toţi cei afectaţi de acest incident primesc îngrijirea şi suportul necesar.

"Colaborăm strâns cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă pentru a investiga şi stabili cauzele exacte ale exploziei şi vom reveni cu informaţii oficiale în momentul în care toate anchetele vor fi finalizate", se arată în comunicat.


Explozia urmată de incendiu s-a soldat cu 13 victime

UPDATE - Comunicat Ministerul Sănătății

„În dimineața zilei de 7 iunie a avut loc o explozie la un centru comercial din municipiul Botoșani. Până în momentul de față s-au înregistrat 13 victime, dintre care 4 în stare gravă, doi dintre pacienți fiind intubați. Pacienții prezintă arsuri de diferite grade într-o proporție de 10-15%, localizate în partea superioară a corpului. 

Doi dintre pacienții aflați în stare gravă vor fi transportați la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sfântul Spiridon din Iași, iar doi la Spitalul Clinic de Urgență București (Floreasca), pe cale aeriană, transportul fiind asigurat de DSU.

Imediat după producerea incidentului, Ministrul Sănătății împreună cu Centrul Operativ pentru Situații de Urgență au luat legătura cu UPU Botoșani, Serviciul de Ambulanță Botoșani, precum și cu Spitalul Clinic de Urgență București (Floreasca) și Spitalul Clinic Județean de Urgență Sfântul Spiridon, pentru asigurarea cât mai rapidă a asistenței medicale pentru pacienții răniți”, se arată în comunicatul de la Ministerul Sănătății.

UPDATE - Raport preliminar ISU. Câti oameni sunt răniți

Este vorba de 13 victime, 12 salvate de echipajele de pompieri , una s-a prezentat singură în UPU SMURD. Dintre acestea, 10 bărbați și trei femei, cu vârste cuprinse între 32 și 63. Un bărbat a fost intubat, ventilat mecanic, fost preluat de elicopterul SMURD și transportat la un spital de arși din țară. Celelalte victime prezintă arsuri su traumatisme.

UPDATE - O a 13-a victimă s-a prezentat singură la spitalul de urgență 

UPDATE - Primarul din Botoșani, despre explozia de la Dedeman

Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani, a declarat că sursa exploziei din magazinul Dedeman ar putea fi rețeaua de alimentare cu gaze din interior, acolo unde s-a produs o defecțiune. „Din informațiile pe care mi le-au oferit colegii este vorba despre zece victime care au fost deja transportate la spital. Nu avem nicio persoană decedată, victimele sunt cu arsuri de diverse grade”, a afirmat Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani. „Înțeleg că a fost o defecțiune la rețeaua de alimentare cu gaze din interiorul magazinului. Victimele sunt angajați ai magazinului, pentru că explozia s-a produs în zona de birouri a magazinului. Toți cei zece oameni au fost transportați la spital. Din informațiile pe care le avem, nu este vorba de niciun client”, a mai spus primarul.

UPDATE - Elicopterul SMURD BlackHawk urmează să decoleze spre Botoșani, la intervenție

UPDATE - ISU comunicat

„În urmă cu puțin timp, a avut loc o explozie urmată de incendiu la un magazin de bricolaj din municipiul Botoșani, județul Botoșani.
 
Până la acest moment, 10 persoane au fost rănite și privesc îngriji medicale, iar alte 110 persoane, angajați și clienți, s-au autoevacuat.

De asemenea, au fost constituite echipe de căutare salvare, care verifică dacă există și alte persoane rămase blocate.

Având în vedere numărul persoanelor implicate, la nivelul județului a fost activat Planul Roșu de Intervenție.

Pentru eficientizarea misiunii de răspuns, la fața locului, au fost alocate mai multe echipaje de intervenție ale ISU, IGAv și Serviciul Județean de Ambulanță.

Totodată, având în vedere amploarea situației de urgență, elicopterul SMURD de la Iași a fost trimis în zona, iar avionul SMURD este în așteptare pregătit să intervină.

Misiunea este în dinamică”, se arată în comunicatul celor de la ISU.

 

UPDATE - Din informațiile pompierilor, 110 persoane au reușit să iasă la timp din magazin.

UPDATE - În continuare se acționează pentru căutarea persoanelor potențial surprinse.

STIREA INIȚIALĂ

„Explozie urmată de incendiu la un magazin de bricolaj din municipiul Botoșani.

 


 
Având în vedere numărul persoanelor implicate, la nivelul județului a fost activat Planul Roșu de Intervenție.

Pentru eficientizarea misiunii de răspuns, la fața locului, au fost alocate 2 autospeciale de stingere, 1 autospecială transport personal victime multiple, 2 ambulanțe SMURD și 1 unitate de terapie intensivă mobilă”, a declarat purtător de cuvânt al ISU Botoșani, Dorina Lupu.

Mai multe articole despre:
explozie dedeman botosani dedeman botosani