MENIU

Explozia de la un bloc din Iași: două familii încă achită rate pentru apartamentele distruse

Viceprimarul Iaşiului Gabriel Harabagiu a declarat că două dintre familiile care locuiesc în blocul afectat de explozia de luni seară au cumpărat apartamentele prin credite bancare în urmă cu câţiva ani şi încă au de achitat rate, în timp ce alţi locatari au transmis că nu vor mai reveni în imobil.

Viceprimarul Gabriel Harabagiu a declarat pentru News.ro că două dintre familiile care au apartamente în blocul afectat de explozia soldată cu doi morţi şi 11 răniţi le-au achiziţionat cu credite bancare, pentru care achită în continuare rate.

”În bloc locuiesc în general pensionari, dar sunt şi câţiva tineri. Două dintre familiile tinere au apelat în urmă cu câţiva ani la credite bancare, în valoare de zeci de mii de euro. Nu au terminat de achitate ratele. Nu ştiu dacă locuinţele pe care le-au cumpărat sunt sau nu asigurate”, a precizat viceprimarul Gabriel Harabagiu.

El a declarat că a discutat cu locatarii şi că unii dintre ei i-au spus că nu vor mai reveni în imobil chiar şi în cazul în care blocul va fi consolidat, relatează News.ro.

Viceprimarul Gabriel Harabagiu a afirmat că apartamentele de la parter, dar şi cele de la etajul unu sunt afectate într-o proporţie mai mare, unele dintre acestea rămând fără pereţi.

”Într-un apartament de la parter, uşa metalică de la intrare a fost găsită ca un ghem de hârtie, după ce a zburat prin holul apartamentului şi s-a oprit în dormitor. Explozia a fost foarte puternică. Femeia rănită, care se află la spitalul de Neurochirurgie, a fost proiectată în tavan”, a mai afirmat viceprimarul Gabriel Harabagiu.

Prefectul judeţului Iaşi, Marian Grigoraş, declara pentru News.ro că reprezentanţii Inspectoratului de Stat în Construcţii au stabilit că blocul din municipiul Iaşi, unde a avut loc explozia, nu mai poate fi locuit, zona respectivă fiind în continuare izolată.

”Nu se mai poate locui acolo, cel puţin aşa spun cei de la Inspectoratul de Stat în Construcţii. Va fi făcută o expertiză complexă, care va arăta dacă blocul mai poate fi consolidat”, spunea prefectul Marian Grigoraş.

El preciza că E.ON Gaz a pus deja la dispoziţia locatarilor din blocul respectiv alte apartamente, pe care le-a închiriat prin intermediul unei agenţii imobiliare.

Procurorii de la Parchetul Tribunalului Iaşi au  deschis dosar penal pentru ucidere din culpă şi distrugere calificată în cazul exploziei.

Deflagraţia s-a produs  luni, în jurul orei 20.20, într-un bloc de patru etaje din zona Copou, în care locuiesc în mare parte pensionari, explozia fiind urmată de un incendiu.

În urma exploziei, două persoane au murit, iar 11 au fost rănite. Una dintre persoanele care a decedat în urma exploziei de luni seară este fostul prorector al Universităţii Tehnice ”Gheorghe Asachi”, Victor Bulacovschi, iar cealaltă victimă este soţia acestuia, fost cercetător la Institutul ”Petru Poni”.

Cele trei persoane - doi soţi, ambii în vârstă de 81 de ani, dar şi o femeie de 63 de ani - care mai sunt încă internate în spital în urma exploziei sunt în stare stabilă, dar medicii spun că pot apărea complicaţii pe fondul vârstei înaintate.

Viceprimarul Iaşiului Gabriel Harabagiu a declarat, miercuri, pentru News.ro că echipele E.ON au descoperit trei găuri într-o ţeavă de gaz, la câteva zeci de metri de blocul din zona Copou unde a avut loc explozia soldată cu moartea a două persoane şi rănirea altor 11.

Potrivit lui Harabagiu, ţevile sunt în pământ, iar prin spărturile respective gazul ar fi ieşit şi s-ar fi infiltrat într-un alt canal, în care sunt puse ţevile pentru alimentarea cu agent termic.

”Erau trei găuri cu diametrul cât un deget. Credem că aceasta este cauza exploziei, însă ancheta este cea care ne va arăta ce s-a întâmplat. Gazul s-a dus pe canalul respectiv, iar capătul de linie este subsolul blocului unde a avut loc explozia”, a precizat viceprimarul Gabriel Harabagiu.

El a spus că miercuri seară va fi reluată doar parţial alimentarea cu gaz metan la blocurile din zona unde a avut loc deflagraţia.

Furnizarea gazului metan a fost sistată marţi seară, E.ON Gaz motivând că sunt făcute lucrări la sistemul de distribuţie a gazelor naturale.