EXPLOZIE de infectări cu COVID-19: ambulanțele nu mai fac față! Apel DISPERAT al managerului Serviciul de Ambulanță București-Ilfov
În plin val cinci al pandemiei, medicii de pe ambulanță nu mai fac față numărului mare de pacienți infectați cu virusul Sars-CoV-2. Solicitările pentru testare s-au triplat, iar în spitale sunt internați peste 10.000 de bolnavi. Toate acestea, ministrul Sănătății susține că România ar putea renunța la starea de alertă în martie.
Vorbim de o creștere alarmantă a numărului de solicitări pentru testare. Mai exact, se așteaptă chiar și 72 de ore înainte de a ajunge la un pacient pentru testare.
Managerul Serviciul de Ambulanță București-Ilfov (SABIF), medicul Alice Grasu, a vorbit, astăzi, la Realitatea PLUS, despre situația extrem de dificilă pe care o traversează instituția pe care o conduce. E a a făcut chiar un apel la populație să nu mai sune la numărul de urgență 112 decât pentru urgențe medicale, și nu pentru testare, spunânc că pentru testare trebuie folosite toate alternativele puse la dispoziție de Ministerul Sănătății.
"Sunt multe solicitări pentru consultații la domiciliu și testare. Sunt solicitări pentru urgențe de cod galben, dar și pentru testare, venite prin DSP, pe un flux separt.
Ca să ne dăm seama cum stau lucrurile, managerul de la Ambulanță a făcut o comparație cu perioada 1-3 ianuarie a acestui an versus 1-3 februarie. Astfel, spune medicul, se observă o creștere cu 52% a numărului total de solicitări la Serviciul de Ambulanță București-Ilfov, cu 16% pentru urgențele de cod roșu și galben, iar consultațiile la domiciliu au crescut cu un procent de 132%.
"Când vorbim de solicitările pentru recoltare de probe biologice în vederea efectuării de PC, acele solicitări venite pe fluxul DSP, acele solicitări au crescut cu 498%. Vorbim de un volum foarte mare de muncă. Facem eforturi foarte mari să răspundem la toate solicitările. La ambulanță lucrează tot oameni. Chiar dacă la Ambulanță iau toate măsurile de protecție, aceștia se întorc în rândul familiei și au contactat și ei acest virus. Ieri aveam 34 de persoane cu infecția SARS-CoV-2, iar încă 40 de persoane se afalu în carantină.
Am detașat personal, medici rezidenți, medici și asistenți de la Administrația Spitalelor din rețeaua de medicină școlară, colegi de la pompieri cu mașinile lor din administrație - sunt 20 de mașini care ne ajută permanent aducem personalul nostru în regim de garda, cooptăm voluntarii cu drept de liberă practică și cu toate asta nu e suficient.
În urmă cu 3 zile a apărut o altă problemă: oameni care s-au plictisit sau și-au pierdut răbdarea să aștepte să fie testați (...), sună la 112 și exagerează semnele și simptomele astfel încât sunt înregistrate ca și urgențe de cod galben ceea ce pune în perisol urgența reală.
(...) Rugăminteaeste ca fiecare persoană să fie corectă atunci când dorește testare și să folosească fluxul stabilit, să folosească toate alternativele pentru testare, inclusiv acele centre pentru testare de la nivelul spitalelor, vorbimd e 32 de centre de testare, medicii de familie pot face testare cu test antigen rapid (...) și dacă le-au epuizat pe toate atunci săs e gândească la Serviciul de Urgenă, dar nu pentru testare", a afirmat Alice Grasu.
Ea a precizat că îi este greu să se gândească cum va arată săptămâna următoare având în vedere că sunt voci, cum ar fi cea a epidemiologului Octavian Jurma, care afirmă că am putea ajunge la peste 70.000 de cazuri pe zi. "Momentan toate eforturile sunt pentru a gestiona perioada pe care o traversăm", a arătat aceasta.