Explozie de cazuri de cancer colorectal la tineri: simptomele care provoacă îngrijorare
Diagnosticul de cancer colorectal a crescut în rândul persoanelor sub 50 de ani și, de asemenea, tot mai mulți pacienți sunt diagnosticați în stadii avansate.
Ratele de cancer colorectal la persoanele mai tinere au crescut în ultimii ani. Și mai îngrijorător este faptul că majoritatea cazurilor diagnosticate se află într-un stadiu avansat, iar cercetătorii nu sunt siguri care sunt cauzele.
Potrivit noilor statistici ale Societății Americane de Cancer, proporția de cancer colorectal care a apărut la persoanele cu vârsta sub 55 de ani s-a dublat între 1995 și 2019, de la 11% la 20%. Conform datelor statistice globale furnizate de platforma Globocan, 98.886 români au fost diagnosticaţi cu cancer în 2020.
Persoanele născute după 1990 au de două ori mai multe riscuri de a fi diagnosticate cu cancer de colon și de patru ori mai multe riscuri de a face cancer rectal în comparație cu persoanele născute în 1950, a constatat un studiu din 2017 publicat în Journal of the National Cancer Institute.
Cele mai multe cazuri diagnosticate la persoanele mai tinere sunt cancere în stadiu avansat. Cancerul în stadiul 4 este adesea un cancer care nu poate fi vindecat sau care nu dispare complet cu tratament, dar poate fi uneori controlat.
„Acest tip de cancer este deosebit de asimptomatic și poate rămâne așa pentru o perioadă lungă de timp. Deci tumora poate crește și crește și chiar se poate răspândi înainte de a exista simptome care să determine pe cineva să solicite asistență medicală", a declarat Dr. Folasade P. May, profesor asociat de medicină în cadrul Universității din California, Los Angeles Vatche și Tamar Manoukian Division of Digestive Diseases.
Factorii de risc cunoscuți în ceea ce privește stilul de viață, inclusiv ratele mai mari de obezitate, persoanele mai tinere care duc un stil de viață mai sedentar decât în trecut și care au o dietă bogată în zaharuri și alimente procesate, toate acestea contribuie probabil la această creștere, scrie adevarul.ro.
Cele mai frecvente simptome ale cancerului colorectal includ: sânge în scaun, dureri abdominale, pierderea neintenționată în greutate, o schimbare a obiceiurilor intestinale.
Anemia, dificultăți de respirație și oboseala ar putea fi, de asemenea, semne de avertizare.
O parte a problemei pentru medici și pacienți este că simptomele pot semăna cu alte afecțiuni, spun experții. Dacă oricare dintre simptome apare și nu se ameliorează - mai ales dacă cineva se confruntă cu mai multe simptome - ar trebui să fie considerat un semnal de alarmă.