Explozie Azomureș. Ipoteza principală ia în calcul o eroare de design tehnic
Ipoteza principală emisă în cazul exploziei de la Combinatul Azomureş din data de 7 iulie ia în calcul o eroare de design tehnic, fapt ce va impune, probabil, înlocuirea materialelor utilizate pentru conductele de transportare a gazului de sinteză, se arată în raportul preliminar dat publicităţii, luni, de companie.
"Comisia internă care a investigat cauza avariei tehnice din data de 7 iulie 2021 de la una dintre instalaţiile de producere a amoniacului de pe platforma Azomureş a finalizat prima etapă a raportului. Pentru identificarea cauzei şi pentru a iniţia un plan de acţiuni, comisia internă de cercetare a avariei a analizat toate datele disponibile înregistrate de sistemele electronice de control şi manevrele tehnice efectuate în fazele de pornire ale instalaţiei. Datele analizate arată că nu au existat deviaţii de la parametri normali de lucru şi instrucţiunile de operare au fost respectate. La o primă evaluare a sistemului de conducte din zona afectată, până la finalizarea completă a investigaţiilor amănunţite în laborator, au fost identificate mai multe ipoteze şi factori favorizanţi care necesită în continuare alte investigaţii suplimentare. Ipoteza principală ia în calcul o eroare de design tehnic, condiţiile de operare din zona afectată impunând probabil o reconstrucţie din punct de vedere a materialelor utilizate pentru conductele ce vehiculează gaz de sinteză", a anunţat Azomureş, într-un comunicat de presă citat de agerpres.ro.
Compania a arătat că a fost solicitat un punct de vedere din partea proiectantului instalaţiei, o companie internaţională specializată, şi că, în paralel, o companie din România realizează o analiză metalografică detaliată.
"Raportul preliminar detaliat a fost trimis autorităţilor competente spre informare şi a fost prezentat personalului tehnic al Azomureş. Prioritatea companiei rămâne siguranţa angajaţilor şi a comunităţii locale, iar felul în care a fost gestionată această avarie demonstrează eficacitatea măsurilor de oprire în caz de urgenţă. În perioada modernizării instalaţiilor Azomureş, au fost montate sisteme de interblocare în siguranţă, care acţionează independent de factorul uman. Acestea au funcţionat corespunzător în timpul evenimentului", a susţinut Azomureş.
Combinatul a precizat că angajaţii din Departamentele de Integritate a echipamentelor, Mentenanţă şi Inginerie, împreună cu specialiştii secţiei Amoniac 3, lucrează la refacerea echipamentelor afectate şi la obţinerea avizelor pentru repornirea instalaţiei.
"În această perioadă, continuăm să producem îngrăşăminte pentru agricultură, produsele noastre fiind disponibile prin intermediul reţelei naţionale de distribuţie şi pe piaţa regională", se mai arată în comunicatul de presă.
O explozie urmată de incendiu s-a produs, în noaptea de 6 spre 7 iulie, la staţia de Amoniac 3 din cadrul Combinatului Chimic Azomureş, în urma căreia un bărbat de aproximativ 50 de ani a suferit o fractură de membru superior, iar evenimentul a creat panică în municipiul Târgu Mureş.