MENIU

Exploatarea minorilor în Hunedoara: Doi băieți, de 12 și 15 ani, forțați să care obiecte grele din beton

Un caz cutremurător de exploatare a minorilor a ieșit la iveală în județul Hunedoara, unde doi băieți de 12 și 15 ani au fost obligați să lucreze în condiții inumane într-o hală de fabricare a produselor din beton. Bărbatul care i-a forțat să muncească sub promisiunea unor câștiguri bănești și a hranei a fost arestat preventiv pentru 30 de zile.

Detalii ale anchetei

Potrivit informațiilor furnizate de Poliția Română, bărbatul a fost reținut în urma unei investigații coordonate de polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Hunedoara și procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) - Biroul Teritorial Hunedoara. Acesta este acuzat de trafic de minori și rele tratamente aplicate minorilor.

În timpul perchezițiilor domiciliare efectuate în cadrul anchetei, autoritățile au descoperit și ridicat mai multe probe relevante pentru caz. Joi, echipe mixte de polițiști din Hunedoara și Alba Iulia, alături de ofițeri anticorupție și jandarmi, au pus în aplicare patru mandate de percheziție domiciliară.

Cum au fost exploatați minorii

Ancheta a scos la iveală că, în lunile martie și aprilie 2024, bărbatul a recrutat doi minori, unul de 12 ani și altul de 15 ani, pentru a-i exploata prin muncă grea, neremunerată și neadecvată vârstei lor, într-o hală de producție de beton. Minorul de 12 ani, aflat în relație de rudenie cu agresorul și vulnerabilizat de situația familială (un părinte decedat și lipsa de ocrotire din partea celuilalt), a fost obligat să muncească sub constrângerea fizică și psihică exercitată de bărbat.

În perioada aprilie - mai 2024, aceeași soartă a avut-o și băiatul de 15 ani, care a fost supus acelorași tratamente abuzive.

Metodele de intimidare și exploatare

Potrivit anchetatorilor, cei doi băieți erau forțați să care panouri de garduri și piese de pavaj, mult prea grele pentru vârsta și puterea lor fizică. Li se promitea o plată zilnică de 150 de lei, apă și mâncare, însă, în realitate, de cele mai multe ori nu primeau nimic.

Audierile s-au desfășurat la sediul DIICOT - Biroul Teritorial Hunedoara, iar suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române. Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor din Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia, Serviciului Județean Anticorupție Hunedoara și al jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Hunedoara.

Bărbatul acuzat de aceste fapte a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, iar ancheta continuă pentru a se stabili toate circumstanțele și eventualii complici.