Explicațiile halucinante ale celui care a construit podul prăbușit: „Nu s-a umblat la structura de rezistență! Am făcut un fel de modernizare”
Noi detalii ies la iveală în cazul podului prăbușit în Neamț, la doar câteva luni după reabilitare. Patronul firmei care a realizat podul face declarații halucinante. Acesta susține că nu a umblat deloc la structura de rezistență, ci doar a modernizat podul. Cunoscut drept „Podul lui Arsene”, după numele șefului Consiliului Județean Neamț, acesta fusese redat circulației în noiembrie anul trecut, după o investiție de peste 8 milioane de lei. Două mașini circulau pe pod când s-a prăbușit, iar unul dintre șoferi a fost grav rănit. Au fost deschise două dosare penale în acest caz, unul pentru abuz în serviciu și celalalt pentru vătămare corporală din culpă.
Potrivit Ministerului Dezvoltării, recepţia podului de la Luțca nu fusese încă făcută, astfel că acesta nu ar fi trebuit să fie dat în folosință, spun autoritățile. De altfel, declarațiile patronului firmei care a efectuat reabilitarea este halucinantă. Acesta susține că nu s-a intervenit deloc asupra structurii de rezistenţă.
„Ori a fost o cedare ... noi n-am dezvelit hobloanele să vedem ce se întâmplă în interior. Am respectat proiectul pe care l-am avut. Nu s-a umblat la structura de rezistență 99 la sută deloc. Am făcut un fel de modernizare și reabilitare a podului. Tencuieli la grinzi, la placa de pe pod nouă”, a spus Romică Rotaru, patronul firmei care a realizat podul.
Reabilitat în urmă cu doar câteva luni, podul de la Luţca s-a prăbuşit în timp ce-l traversau două maşini.
„Pur și simplu s-a rupt podul cu noi. Eram doi șoferi, eu în față, el in spate. S-a auzit bum-bum-bum patru bubuituri, s-au rupt pilonii”, a spus unul dintre șoferii aflați pe pod.
Și președintele Consiliului Județean Neamț, cel care făcea vizite și ședințe foto pe șantier, dă vina pe constructor și spune, de asemenea, că podul a fost dat în folosință fără a fi finalizată recepția. Podul de la Luțca are o lungime de 216 metri și a fost redat circulației pe 13 noiembrie 2021. Reabilitarea lui a costat aproximativ 8,3 milioane de lei.