Explicația științifică despre păsările flamingo: de ce stau într-un picior
Te-ai întrebat vreodată de ce stau păsările flamingo într-un singur picior? Ei bine, această întrebare i-a intrigat multă vreme pe oamenii de știință, însă în cele din urmă au reușit să elucideze misterul.
Potrivit unei echipe de cercetători americani, păsările flamingo preferă să stea într-un picior pentru că așa își dozează energia mai eficient. În plus, această postură ar avea și efecte benefice asupra organismului lor.
De asemenea, cercetătorii au mai descoperit ca păsările flamingo preferă să-și odihnească capetele pe o anumită partea a corpului în defavoarea celeilalte, comportament similar cumva cu al oamenilor care sunt fie dreptaci, fie stângaci. Spre deosebire de acest aspect, flamingo nu au vreo preferință pentru piciorul drept sau stâng, atunci când se decid să-și autoregleze temperatura corporală.
Știința îți spune de ce păsările flamingo stau într-un picior
Păsările flamingo sunt posesoarele unor mecanisme pasive ce le permit să capete o postură mândră, să doarmă și să stea într-un picior în același timp. Din când în când acestea își mai schimbă piciorul pe care îl folosesc pe post de sprijin pentru a-și regla temperatura corporală.
Cercetătorii au făcut o analiză mai detaliată asupra unui mecanism și au descoperit un lucru cel puțin surprinzător.
„Dacă privim atent postura păsărilor flamingo, vom observa că atunci când stau într-un picior acesta este direcționat fix sub corp, ceea ce înseamnă că piciorul lor este orientat în interior. Mai mult, atunci când păsările adoptă această poziție pot sta nemișcate o perioadă îndelungată, lucru care ne arată stabilitatea posturii pasive", au declarat cercetătorii.
Mai mult, specialiștii susțin că în cazul acestor păsări există o legătură substanțială între statul într-un picior și o altă activitate conexă, precum spălatul, îngrijitul.
Un alt lucru interesant pe care s-ar putea să nu-l știi despre flamingo este că, în realitate, penele sale nu sunt roz, ci albe. Puii se nasc cu pene albe-gri, ce se colorează treptat în natură datorită unui compus de nuanță roz numit cantaxantină. Compusul se găsește în hrana preferata a păsărilor - creveții și algele.