MENIU

Experţii, despre norul toxic provocat de incendiul de la Cernobâl. Ce să faci în caz de pericol

PROBLEME LA CERNOBÂL

Invitat la Realitatea TV, prof. univ. dr. Mircea Duţu, preşedinte la Universitatea Ecologică Bucureşti, a explicat situaţia norului toxic provocat de incendiul de la Cernobâl, spunând că România va fi ocolită de acesta, dar oferind şi detalii despre felul în care populaţia ar trebui să se comporte, în eventualitatea unui pericol.

Profesorul Mircea Duţu a dezvăluit, la Realitatea TV, că România nu va fi afectată în niciun fel de pericolul norului toxic, explicând că, din perspectiva sa, "s-a făcut mai mult zgomot decât trebuia" în această privinţă. 

"Vorbim despre un incendiu la Cernobâl, loc în care explozia a fost în urmă cu 29 de ani, iar izotopii au o durată de viaţă de 30 de ani. Fumul respectiv nu mai avea puterea radioactivă pe care a avut-o atunci şi, în acelaşi timp, amploarea sa rămânea redusă. Acest pericol nu trebuia ignorat, dar trebuia tratat conform adevăratelor date.

Acest termen de 72 de ore se referea la perioada în care bătaia vântului nu este spre România şi, ca atare, direcţia fiind contrară, nici aerul respectiv nu poate ajunge în România.

Nu a fost o explozie nucleară, ci o explozie chimică acum 29 de ani, iar norul a luat-o în nord şi abia pe 30 aprilie a ajuns norul în coastele Suediei şi s-a observat o creştere a radioactivităţii. Abia atunci s-a comunicat. La noi, au fost două zile cu soare, oamenii erau la iarbă verde, ştrandurile erau pline, abia spre seară s-a anunţat şi s-a distribuit iod...de altfel, nu aveam altceva ce face, decât să nu ieşim în aer liber, să nu consumăm legume.

În eventualitatea unui pericol, dar, repet, nu este vorba despre acesta de acum, persoanele vulnerabile, în special vârstnicii şi copiii trebuie protejaţi. Este bine să nu consumăm legume proaspete direct culese, să nu se consume lapte proaspăt şi să ne adăpostim cât mai bine", a mai spus expertul.