MENIU

Expert în sănătate publică, AVERTISMENT cutremurător: "Ne aşteaptă o iarnă cu multe restricţii. Pregătiţi-vă!"

Coronavirus

Nici bine nu ne-am revenit după valurile anterioare ale Covid-19 că deja începem să primim avertismente de la experți legate de situația care urmează, având în vedere explozia de infectări din ultimele zile, aglomerarea unităților medicale cauzată de faptul că varianta Delta, mai contagioasă a noului coronavirus, a devenit dominantă și în țara noastră. Un astfel de avertisment este făcut și de expertul în sănătate publică, Răzvan Cherecheş, care susţine că pe români îi aşteaptă o iarnă lungă, cu multe restricţii din cauza pandemiei COVID. "Pregătiţi-vă!", este avertismentul specialistului.

Răzvan Cherecheş a analizat rata estimată a transmiterii COVID-19 în România şi a constatat, astfel, că, în septembrie, țara noastră se află pe primul loc la acest capitol, înainte Statelor Unite, Canadei şi a ţărilor din UE.

În prima parte a lunii septembrie, numărul mediu de infectări cauzat de o persoană din România era în jur de 1,5, potrivit unei estimări a unor specialişti străini.

„R = numărul mediu de infectări cauzat de o persoană. Dacă R>1 infecţia se împrăştie în populaţie, dacă R<1 infecţia este sub control”, a explicat specialistul, potrivit Mediafax.

Drept urmare, Răzvan Cherecheş crede că situaţia se va înrăutăţi în România, fapt ce va duce la luarea de noi restricţii.

„Din nefericire, ne aşteaptă o iarnă lungă cu multe restricţii, pregătiţi-vă! Nu va ajuta deloc faptul că ţările cu rată mare de vaccinare vor avea o viaţă normală - ne va arăta doar cum am pierdut vara 2021”, a afirmat expertul în sănătate publică.

La raportarea de ieri, autoritățile au anunțat că peste 4.400 de noi cazuri de COVID-19 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, în România, și 71 de decese. 

În unitățile sanitare de profil, numărul total al românilor internați cu COVID-19 este de 6.271. Dintre aceștia, 741 se află în stare gravă la ATI.

Și mai îngrijorător este faptul că, din totalul pacienților internați, 182 sunt minori, 170 fiind internați în secții și deja 12 micuți  la ATI.