Expert în Sănătate Publică: Acum, în al XII-lea ceas, doar carantina mai poate regla situația. Critici dure pentru autorități
Profesorul de Sănătate Publică Răzvan Cherecheș a criticat dur, luni, modul în care autoritățile au gestionat pandemia. Într-o intervenție la Realitatea Plus, acesta a avertizat că, în prezent, populația se află în procesul de imunizare naturală, dar riscurile sunt imense. Expertul a vorbit și desre rolul Bisericii, al medicilor de familie și al profesorilor în campania de vaccinare.
Răzvan Cherecheș a subliniat că, în contextul în care încrederea populației în autorități este la un nivel foarte scăzut, carantinarea ar putea fi singura metodă de a mai încetini acum creșterea cazurilor de infectare, care pune o presiune enormă pe spitale.
”Din nefericire, ținând cont că măsurile sunt moderate, suntem într-un proces de imunizare naturală. Infecția se propagă cu o viteză mare în comunități.
O problemă este nivelul de încredere a populației în autorități, care era scăzut oricum de la începutul pandemiei. Mă îndoiesc că vor reuși să restabilească peste noapte încrederea în vaccinare, în măsuri de protecție. Pe toată vara, mesajele au fost triumfaliste”, a declarat expertul în Sănătate Publică.
Cherecheș a adăugat că Biserica, profesorii și medicii s-ar fi putut implica mai mult în campania de vaccinare și a criticat lipsa interesului și a comunicării din partea autorităților.
”Cultele religioase ar fi putut acționa ca mediator dacă s-ar fi făcut un parteneriat strategic de la început. Din nefercire, în unele zone a acționat ca un megafon al știrilor false, iar în altele, mesajul a fost moderat.
La fel, profesorii, medicii de familie ar fi putut fi mediatori, dacă s-ar fi făcut ca în alte țări, precum Israel, unde au fost informați constant. E normal ca oamenii să fie reticenți dacă nu au informații suficiente.
Acum, în al XII-lea ceas, doar carantina mai poate regla situația. Suntem aici pentru că autoritățile au amânat să ia deciziile potrivite, așteptând până când situația a devenit dramatică. Carantina ne-ar ajuta să avem rezultate peste 3-4 săptămâni. Altfel, suntem încă în creștere.
OMS, din nefericire, nu ne poate impune ceva, ne poate oferi doar suport informațional și sprijin. Noi suntem într-un punct în care nu avem guvern și nu știm când vom avea, avem o clasă politică ce nu înțelege importanța comunicării. Comunicarea cu publicul a fost extrem de proastă până acum. O rezolvarea ar fi angajarea cu bugete substanțiale a unor echipe e comunicatori și sancționând drastic mesajele antivacciniste”, a mai spus profesorul.