Experiment: ce a rezultat din încrucișarea oamenilor cu maimuțele
O echipă de cercetători din China şi din Statele Unite a creat maimuţe modificate genetic. Mai exact, aceștia au încrucișat genele maimuțelor cu o genă umană esențială în procesul de dezvoltarea a creierului. Rezultatele experimentului sunt de-a dreptul uimitoare.
Oamenii de știință au descoperit mai multe gene care au legătură cu dimensiunea creierului primatelor, una dintre acestea este gena MCPH1, care se dezvoltă odată cu fătul, înainte ca acesta să se nască. Însă, mutațiile acestei gene pot provoca microcefalie, adică o malformație congenitală caracterizată prin dezvoltarea insuficientă a creierului.
În cadrul experimentului au fost create cu succes 11 maimuțe rhesus modificate genetic purtătoare de copia genei umane MCPH1. Opt dintre ele de primă generație și trei dintre ele de a doua generație.
Ce s-a întâmplat cu creierul primatelor modificate genetic?
În urma scanării creierului și a țesuturilor secționate, cercetătorii au descoperit o maturizare întârziată a sistemului neural. Acest fenomen, numit neotenie, este aproape identic cu întârzierea dezvoltării întâlnită la oameni.
Mai exact, oamenii care se confruntă cu această malforamție își păstrează trăsăturile juvenile chiar și după ce devin adulți. Ei bine, același lucru s-a întâmplat și cu creierul maimuțelor care au fost afectate de gena MCPH1.
O diferenţă esenţială între oameni şi primatele non-umane este aceea că, în cazul oamenilor, formarea reţelelor neuronale necesită mult mai mult timp în perioada de dezvoltare, prelungindu-se astfel copilăria.
În plus, studiul a mai arătat că maimuțele modificate genetic au o memorie pe termen scurt mai bună decât maimuțele rhesus normale, din grupul de control. Mai mult, acestea au și un timp de reacție mult mai scurt.
Cercetătorii au declarat că un model de maimuţă modificată genetic este practic şi, în mare măsură, poate imita statutul specific uman. De asemenea, în cadrul studiilor viitoare, primatele modificate genetic non-umane ar putea oferi răspunsuri la întrebări importante cu privire la unicitatea oamenilor.