Experiment camera ascunsă: Realitatea din spatele certificatului verde. BREȘELE prin care nevaccinații fentează autoritățile - VIDEO
Statul român a eșuat în a-i ține pe nevaccinați departe de malluri și restaurante. De când a fost aprobat certificatul verde, românii au găsit tot felul de soluții pentru a păcăli sistemul. În lipsa unei metode sigure de a verifica identitatea celui care prezintă un certificat, acest lucru nu este greu de făcut. Urmăriți un experiment în exclusivitate, prin care jurnalistul Realitatea PLUS Alexandra Alexandrescu ne arată care sunt breșele care le permit românilor să fenteze restricțiile impuse pentru stoparea pandemiei.
Când se simt contrânși, oamenii devin extrem de inventivi. Echipa Realitatea PLUS și-a propus să facă un experiment pentru a arăta cât de ușor pot fi evitate noile restricții.
Jurnalistă: Premisa experimentului este cât se poate de simplă: peste stradă este un centru comercial din Capitală unde urmează să încercam sa intrăm, bineînțeles, folosind certificatul verde, însă nu voi folosi certificatul meu, ci pe cel al unei cunoștințe.
Intrăm în magazin și ni se scanează certificatul care nu ne aparține, dar ni se dă voie să intrăm fără probleme. Doamna care ne-a verificat la sosire își varsă amarul și ne spune, neștiind că este înregistrată, ce nereguli a sesizat la sistemul implementat de autorități.
Discuție reporter - angajata unei cafenele:
Reporter: Dar dumneavoastră aveți voie să... sau cum verificați dacă este al meu (n.r. cerificatul verde)?
Angajată: Deci, ele se scanează și apare aici dedesubt, nume și prenume, apare dacă sunteți. Deci dacă nu apare nume, prenume...
Reporter: Nu e valid, nu?
Angajată: Da, exact. Numai că ăsta dă eroare câteodată.
Reporter: Cum adică?
Angajată: De-abia mi l-a dat. Adică uneori citește, uneori nu citește.
Reporter: Am auzit că sunt și oameni care folosesc certificatele altora.
Angajată: Cunoaștem și știți cel mai grav e asta pe mobile, deci eu aș interzice pe mobile. Pe mobile cineva îmi trimite și mie (n.r. certificat verde). Dau un exemplu, eu am (certificat verde), dar ca idee. Și se duce, scanează codul și...
Reporter: Și dumneavoastră nu aveți cum să verificați?
Angajată: Păi nu, că nu arată poza. Și n-am voie să cer buletinul.
Ne-am încercat norocul și la o cafenea din București. După câteva minute de așteptare, cineva vine să ne servească.
Doamna care ne servește pare să fi uitat de certificat. Îi amintim noi când mergem în interior să plătim. Spre surprinderea noastră, nici la intrare nu ne cere nimeni documentul.
Reporter: Aici se poate sta și înăuntru fără certificat? Nu se poate sta?
Angajată: Nu, nicăieri, nu numai la noi.
Reporter: Doar afară, nu?
Angajată: Și acolo cu semnul întrebării, dar... în sfârșit.
După această experiență, ne propunem să intrăm și într-o instituție publică. Și am mers la sediul central ANAF. Ne infiltrăm fără probleme, paznicul de la ușă observă cu dezinteres prezența reporterului nostru dar nu întreabă absolut nimic, ba chiar îl ocolește pentru a ieși într-o scurtă pauză. Ultima misiune, un succes!
În urma acestui experiment, este evident că, pentru cei mai inventivi, noile restricții pot fi ignorate cu un minim efort.