MENIU

Experienţa mamelor care au ales să nască acasă

Multe femei preferă să nască acasă

În ultimii ani tot mai multe mame îngrijorate de condiţiile din maternităţi cer informaţii despre naşterea acasă, considerând că ar putea fi un mediu mai sigur. Procedura nu este recomandată de specialişti, aceştia atrâgând atenţia asupra riscurilor cauzate, în principal, de lipsa cadrului legislativ

Ana Maiţă este una dintre mamele care au ales să nască acasă. Primul copil a venit pe lume în 2008, iar al doilea în anul 2009. Scopul deciziei privind naşterea acasă a celor doi copii a fost cel de a atrage un semnal de alarmă cu privire la condiţiile din maternităţile româneşti.

"La momentul în care urma ca eu să îmi nasc copiii, exista o problemă majoră în maternităţile româneşti. Protocoalele de asistenţă a naşterii normale erau învechite, nu conţineau recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi se perpetuau o serie de practici, care nu numai că sunt inutile, dar care reduc foarte mult confortul şi bunăstarea mamei şi fătului la o naştere normală. În România, aceste protocoale încă sunt practicate: gravida nu este lăsată să se mişte în travaliu, nu se face monitorizare intermitentă şi permanentă, mama nu este lăsată să nască din poziţie fiziologicică verticală, ci e pusă pe masa de naştere cu pelvisul în sus să fie contra gravitaţiei. Sunt o serie de probleme reale, care reduc confortul mamei şi al bebeluşului", a declarat Ana Maiţă, preşedintele Asociaţiei "Mame pentru mame".

Cu toate că pentru ea experienţa a avut un rezultat pozitiv, Ana nu recomandă mămicilor să nască acasă.

Potrivit recomandărilor CEDO, orice femeie are dreptul să îşi aleagă circumstanţele în care dă naştere copilului său, iar statul pe teritoriul căruia are loc naşterea trebuie să îi asigure asistenţă medicală de specialitate. În România, procedura nu este reglementată prin lege, asigurarea asistenţei medicale într-un astfel de caz fiind aproape imposibilă.

Citeşte mai mult pe mediafax.ro