MENIU

Există o nouă formă de cancer generată de implanturi mamare? Ce spune Asociația Chirurgilor Plastici

<p>&nbsp;Un nou sistem pentru diagnosticarea cancerului la s&acirc;n, disponibil &icirc;n Rom&acirc;nia</p>

În ultima perioadă, presa din SUA și Europa, inclusiv din România, a relatat despre apariția unui „nou tip de cancer” care ar apărea la femeile cu implanturi mamare. În legătură cu acest subiect, Asociația Chirurgilor Plastici din România (ACPR) sfătuiește femeile să nu fie îngrijorate în mod nejustificat.

Dintre milioanele de implanturi realizate în întreaga lume, doar în 173 de cazuri s-a dezvoltat o formă de neoplasm, dintre care doar 79 de cazuri sunt documentate până în prezent în literatura de specialitate, ceea ce reprezintă un risc extrem de scăzut.

În primul rând, nu este vorba despre un cancer de sân, ci despre o formă foarte rară de limfom al capsulei fibroase pe care organismul o realizează în jurul implantului, numit Limfom cu Celule T Gigante Anaplazice. Până în prezent, au fost înregistrate doar 173 de cazuri în întreaga lume, ceea ce înseamnă un risc extrem de scăzut (între un caz la 500.000 și un caz la 3 milioane de paciente cu implante mamare).

„Atitudinea corectă în acest moment și recomandarea Asociației Chirurgilor Plastici din România este ca femeile care au implante mamare să nu fie alarmate și să se prezinte, ca și până acum, la controlul clinic anual. ACPR recomandă chirurgilor membri să fie conștienți de existența acestei patologii, să informeze corect pacientele și să raporteze eventualele cazuri apărute. Până în momentul de față, din cunoștințele noastre, în România nu au fost raportate astfel de cazuri.”, spune Dragoș Zamfirescu, președintele Asociației Chirurgilor Plastici din România, citat de evz.ro.

Poziția ACPR este în concordanță cu concluziile la care au ajuns și alte organizații similare europene.

„Indiferent că este vorba despre chirurgie reconstructivă sau estetică, beneficiile pentru pacientele cu implanturi mamare sunt infinit mai mari decât riscul apariției LAGC (lymphome anaplasique à grandes cellules). Acest risc este atât de mic încât nu justifică extragerea preventivă a implantelor, indiferent de tipul și de vârsta acestora”, se precizează într-un comunicat  al Directoratului Profesional al Chirugilor Plasticieni din Franța.