MENIU

VIDEO Exercițiu militar de mare dificultate pe apă și în aer. Cum s-au descurcat scafandrii militari

Exercițiu militar pe apă / Captură foto

Un exercițiu spectaculos al Forțelor Aeriene a avut loc în aer și pe apă. Scafandrii militari, împreună cu trupele Forțelor Navale Române, și-au împins limitele și au învățat să supraviețuiască în mijlocul apelor până la sosirea elicopterului salvator, relatează Realitatea PLUS. 

Cursanții au exersat aterizarea cu parașuta, manevrarea bărcii de salvare și utilizarea trusei de supraviețuire. Ei s-au mai antrenat pentru semnalizarea poziției pe apă, în timpul zilei și al nopții, precum și pentru operațiunile de salvare și de recuperare cu elicopterul și cu navele militare.

"Pe timpul celor două săptămâni s-au urmărit două obiective prncipale: formarea și perfecționarea deprinderilor practice referitoare la plutirea pe apă, la utilizarea echipamentului de salvare și supraviețuirea pe apă. S-a insistat pe creșterea capacității de rezistență fizică și psihică pentru supraviețuirea în cazul unui contact brutal cu mediul marin al persoanelor navigante", a afirmat căpitan comandor Lucian Moldovan, conducătorul cursului. 

Exercițiile sunt foarte solicitante atât din punct de vedere fizic, cât și psihic.

"De cele mai multe ori, impactul psihologic e cel cu care ne confruntăm cel mai puternic, dar după mai multe ședințe de consiliere în anumite situații, cursantul face față și trece peste acest impediment", spune Andrei Cîmpeanu, instructor scafandru. 

"În primă fază, reacția corpului este aceea de a intra în panică, dar folosind tehnicile prezentate de către instructori, te calmezi, reușești să înțelegi situația și să acționezi în consecință", a declarat căpitanul Claudiu Șipoș. 

Mai multe articole despre:
exercitiu militar apa fortele aeriene romane