Exercițiu militar de amploare în România. Forțe din 8 țări aliate și partenere NATO din regiunea Mării Negre și Balcani, prezente la eveniment
Țara noastră găzduieşte, de luni, un contingent integrat de forţe militare aparţinând Forţelor Terestre, Forţelor Aeriene şi Forţelor Navale pentru operaţiuni speciale ale SUA. Este primul exerciţiu dedicat forţelor pentru operaţiuni speciale (SOF), ”Trojan Footprint 21”, organizat de Comandamentul pentru Operaţiuni Speciale în Europa (SOCEUR), în vederea antrenării şi a consolidării interoperabilităţii.
La exerciţiile comune, combinate, desfăşurate în zonele de antrenament din România şi din Europa, vor participa aliaţi şi parteneri NATO: Bulgaria, Germania, Georgia, Muntenegru, Macedonia de Nord, Spania, Ucraina şi Marea Britanie, arată un comunicat transmis de Ambasada SUA la Bucureşti.
”Deşi exerciţiul este axat pe îmbunătăţirea capacităţii forţelor pentru operaţiuni speciale de a contracara o multitudine de ameninţări, acesta sporeşte nivelul de integrare cu forţele convenţionale şi sporeşte interoperabilitatea cu aliaţii NATO şi cu partenerii noştri europeni. Şi, cel mai important, exerciţiul \"Trojan Footprint\" consolidează nivelul de pregătire militară, cultivă încrederea şi dezvoltă relaţii durabile care promovează pacea şi stabilitatea în întreaga Europă”, a transmis colonelul Marc V. LaRoche, Comandantul adjunct al SOCEUR, citat în comunicat.
Exerciţiul coordonat de SOCEUR va oferi acestor unităţi ocazia de a testa şi demonstra tactici, tehnici şi proceduri de tip ”multi-domain”. Operaţiunile de tip ”all-domain” implică seturile de competenţe profesionale caracteristice militarilor din forţele aeriene, terestre şi navale, care trebuie să execute o misiune complexă, de creştere a letalităţii şi a nivelului de pregătire a acestor forţe din regiunea Mării Negre, potrivit Agerpres.
”Acest exerciţiu va permite aliaţilor NATO şi altor parteneri regionali să continue să construiască şi să consolideze relaţiile în cadrul acestui antrenament comun, combinat, în Europa şi să stabilească o viziune comună pentru misiunile de luptă şi de menţinere a păcii, din străinătate”, a mai precizat sursa citată.