MENIU

EXCLUSIV. Șeful Poștei Române, detalii despre distribuirea DECIZIILOR de recalculare: ce REGULI STRICTE trebuie să respecte pensionarii

EXCLUSIV. Șeful Poștei Române, detalii despre distribuirea DECIZIILOR de recalculare / Foto: Inquam Photos

Chiar în aceste momente se tipăresc plicurile în care vor fi introduse deciziile de recalculare, iar de vineri 10.000 de poștași ies pe teren pentru a distribui documentele care le arată românilor câți bani primesc după marea recalculare. Este declarația făcută în exclusivitate de directorul Poștei Române Valentin Ștefan pentru Realitatea PLUS. Acesta face apel la români să fie acasă în următoarele două săptămâni, iar în cazul în care pensionarul nu este găsit, poștașul va reveni a doua oară. Dacă nu îl găsește pe pensionar nici de această dată, atunci vârstiniIul poate ridica decizia de la cel mai apropiat oficiu poștal. Iată. 

Valentin Stefan: Noi la Compania Nationala Posta Romana suntem responsabili de ultimul pas al acestui proces. Am primit deciziile si lista beneficiarilor de la casele nationale de pensii si acum sunt printate si urmeaza sa intre in distribuire. Cu alte cuvinte, zilele ascestea le trimitem din centrele noastre regionale catre oficiile postale, catre factorii postali, astfel incat vineri dimineata sa le aiba pregatite si sa le duca la beneficiari.

Toti salariatii vor fi pe teren. Aproximativ 10.000 de postasi vor merge sa duca din aceste decizii.

Realitatea PLUS: Ce se intampla in cazul in care postasul ajunge intr-un moment in care nu e acasa pensionarul? Ce poate face pensionarul si cum procedeaza postasul?

Valentin Stefan: Cu siguranta ne asteptam sa fie si astfel de cazuri. In aceasta situatie, salariatul companiei va avea o a doua incercare de a distribui documentul. Daca nu este acasa beneficiarul nici din a doua incercare, atunci poate merge la Oficiul Postal cel mai apropiat sa ridice acest document.

Compania are o capacitate de livrare de aproximativ un milion de trimiteri zilnic. 4,5 milioane de trimiteri trebuiesc livrate in doua saptamani, se incadreaza in normalul companiei. 

Procedura de livrare este una complexa. Nu e ca si cum lasi ziarul la cutia postala. Trebuie sa ne asiguram ca beneficiarul este persoana reala, se verifica actul de identitate, semneaza si dupa i se inmaneaza plicul.

Daniel Baciu, explicații pentru pensionari: Ce majorări vor primi cei care au stagiul de cotizare sub 25 de ani, cine va avea pensia dublă?

Realitatea PLUS: Decizia nu va fi inmanata daca nu exista un act de identitate ca sa verifice postasul?

Valentin Stefan: Decizia va fi inmanata beneficiarului care va trebui sa se identifice sub o forma sau alta. Fie ca vorbim de buletin sau pasaport.

EXCLUSIV: Câți bani primesc românii în plus la pensii în funcție de vechime. Cum se calculează punctele de stabilitate - LISTA

Realitatea PLUS: Adica documentul nu poate fi preluat de fiul unui pensionar?

Valentin Stefan: Trebuie sa le inmanam doar beneficiarului. Asta prevede conventia.

Oamenii au sunat la Call center-ul Postei Romane si au intrebat acest lucru. Recomandarea este sa nu suntati, veti primi acelasi raspuns: distribuirea incepe incepand cu data de 16 august si va dura doua saptamani.

EXCLUSIV. Daniel Baciu arată cu cât vor crește pensiile din toamnă: peste 85% din dosare, finalizate

Nu exista un grafic stabilit la nivel central. Graficul de distribuire este stabilit la nivel de oficiu postal, la nivel local, asa ca nu am putea sa raspundem nici prin Call center nici de aici in ce zi va primi beneficiarul sau ce beneficiar va primi in ce zi trimiterea, dar in urmatoarele doua saptamani fiecare va primi aceasta decizie.