MENIU

EVZ: "Macovei și Tapalagă au intrat noaptea în arhiva SIPA și au plecat cu un registru"

Monica Macovei
Ordinul de ministru Macovei

Noi acuzații în scandalul privind arhiva SIPA! Potrivit jurnaliştilor de la Evenimentul Zilei, în 2005, a doua zi după ce a preluat mandatul de ministru al Justiţiei, Monica Macovei, alături de consilierul ei de la acea vreme, Dan Tapalagă, au intrat în arhivă. Ei ar fi stat acolo de la 8 seara până la 2 noaptea și au plecat cu un "suvenir".

Mai mult, cei doi nu ar fi avut certificat ORNISS, necesar pentru a accesa date clasificate. Vizita la arhivele SIPA ar fi durat şase ore, spun jurnaliştii de la EVZ, iar Macovei şi Tapalagă ar fi plecat şi cu un "suvenir": registrul de intrări-ieşiri al documentelor.

Dezvăluirile jurnaliştilor de la Evenimentul Zilei ar avea la bază o notă scrisă de un ofiţer SIPA. Potrivit acestei note, pe 5-6 ianuarie 2005, ministrul Justiţiei de la acea vreme, Monica Macovei, ar fi vizitat, alături de consilierul ei, Dan Tapalagă, sediul arhivei SIPA.

Motivul invocat de cei doi pentru efectuarea acestei vizite ar fi fost că ar fi primit informaţia că se încearcă incendierea arhivei, se arată pe evz.ro.

În nota prezentată de jurnalişti se mai spune că lui Macovei şi lui Tapalagă li s-ar fi cerut să prezinte certificatele ORNISS, necesare pentru a putea consulta astfel de documente clasificate. Niciunul dintre cei doi nu ar fi avut un asemenea card de acces, pentru că, se arată în articol, ar fi trecut doar câteva zile de la învestirea Monicăi Macovei în funcţia de ministru al Justiţiei şi nu ar fi existat timp pentru eliberarea certificatelor.

Ministrul şi consilierul său ar fi stat în arhivă de la ora 20, până a doua zi dimineaţa la două, adică şase ore, mai spun cei de la Evenimentul Zilei. La plecare, ar fi luat cu ei registrul de intrări-ieşiri documente secrete şi strict secrete, pe care l-ar fi înapoiat trei luni mai târziu, moment ce coincide cu numirea noului şef al DGPA, procurorul Doru Dobocan.

Dan Tapalagă a precizat, citat de "Evenimentul Zilei", că atunci ar fi fost luate măsuri de securizare a arhivei.

"Am asistat în calitate de consilier la măsuri de securizare a arhivei SIPA, operaţiune dispusă şi realizată a ministrul Monica Macovei, în prezenţa unor persoane din conducerea Serviciului. Era într-o seară de vineri, la începutul lui 2005, din câte îmi amintesc, când cineva ne-a transmis informaţia că se încearcă distrugerea/ incendierea arhivei. Macovei l-a convocat pe şeful SIPA, Ovidiu Stoian, la minister şi am plecat cu toţii către sediul unde se afla arhiva SIPA", a afirmat Tapalagă.

El spune că nimeni nu s-a uitat în dosare.

"Nu am văzut conţinutul dosarelor şi nu s-a uitat nimeni în ele. Cei de la SIPA au fost în permanenţă lângă noi cât am stat acolo. Nu am rămas singuri, noi cu dosarele, nicio secundă. Totul a durat puţin, în jur de o oră. Din câte îmi amintesc, s-au securizat câteva spaţii cu sigiliul ministrului, iar înainte de a pleca cineva a întocmit un proces-verbal", a mai declarat Tapalagă.

Ordinul ministrului Macovei de intrare în arhiva SIPA

Ministerul Justiției a făcut public Ordinul ministrului numărul 790/20 martie 2006 prin care Monica Macovei a dispus ca patru persoane să poată intra în arhiva SIPA chiar din martie 2006.

Prima intrare în camera documentelor s-a făcut fără acte și fără certificate ORNISS, încă din ianuarie 2006, scrie EVZ. Pentru ca totul să fie acoperit legal, ministrul Macovei a dispus ca cei care vor avea dreptul să citească documentele să fie însoțiți de nouă ofițeri sau subofițeri din toată SIPA, probabil de încredere ai ministrului.

Evenimentul zilei a publicat acum lista și ordinul ministrului. "Prin acest document se demonstrează încă o dată că judecătororul Cristi Danileţ a intrat în arhivă încă din 2006 și nu așa cum a susținut în cadrul emisiunii de la RRA, din 26 mai a.c., când a spus că prima sa intrare în arhivă a fost abia în 2007", spun jurnalistii evz.

Conform documentului, dintre cei care au fost trimiși să participe la studierea arhivei au fost nominalizați: Claudiu Octavian Secașiu, istoric; Marius Oprea, istoric; Cristi Danileţ, consilier al ministrului Justiției; Doru Dobocan, procuror și la acel moment șeful DGPA(fosta SIPA); Florian Ungur, inginer, directorul general adjunct al DGPA.

Mai multe articole despre:
Monica Macovei Dan Tapalagă arhiva SIPA