MENIU

Evoluția televizorului: de la două ore de tv în comunism, la smart tv-uri (P)

Smart TV

De zeci de ani, televizorul a fost atât de multe lucruri încât a trece în revistă ceea ce a însemnat este să revii inevitabil la nostalgie. Cu televizorul am crescut, am râs, ne-am jucat și chiar am plâns. Am învățat și într-un fel ne-am cunoscut lumea înconjurătoare până la sosirea noilor platforme aduse de Internet. Și tocmai ele, noile platforme, au făcut ca televizorul să nu mai fie ceea ce era pentru totdeauna, deși, în alt sens, este folosit mai mult ca niciodată. Astăzi vom încerca să ne întoarcem pentru a reveni mai târziu în viitor. Aflăm de unde venim, pentru a ști încotro ne îndreptăm: televizoarele inteligente, smart TV-urile.

Televiziunea s-a născut în mai multe scopuri. Primul a fost să dea mai multă viață emisiunilor radio, atât la știri, cât și la povești sau emisiuni radio. Altul a fost acela de a face ca fiecare casă să aibă o conexiune vizuală cu lumea exterioară și, mai presus de toate, să poată aduce marele ecran la noi.

Extindere și evoluție globală

Deși expansiunea sa la nivel mondial a avut loc mai devreme, în România nu ne-am putut bucura de prima emisiune TVE până în 1956. Și, desigur, au fost emisiuni care au sosit în alb și negru. Publicul a fost obișnuit cu filmele în astfel de culori, astfel încât acestea să nu aibă importanță sau să le influențeze negativ succesul. Abia în anii 80, incipient, și mai abitir în anii 90, va sosi televizorul color și în România. Atunci televiziunea era deja un fenomen de masă care a adus România mai aproape de restul lumii. Apăruseră timid antenele parabolice și, ulterior, firmele de cablu tv, cu zeci și zeci de programe, cu filme, desene animate și muzică pentru toate gusturile.

Mult timp am fost doar cu televiziunea publică, iar ultimii ani din comunism aveam program de doar câteva ore pe zi la tv, dar odată cu Revoluția și explozia de canale tv pe cablu sau parabolică, televizoarele au reușit să adune familia în sufragerie ca niciodată. În aceeași perioadă au început să apară playere video și mai târziu playere DVD, și da, era deja posibil să spunem că experiența cinematografică a venit în casele noastre.

Cu toate acestea, deși televizoarele deveneau tot mai mari, se aplatizau și câștigau o calitate a imaginii extraordinară, modelul a rămas până la sosirea internetului și, în special, a conexiunilor în bandă largă care au făcut posibile servicii precum YouTube, iar mai apoi Netflix, HBO Go sau Amazon Prime.

Televizorul n-a încetat să se reinventeze pentru a continua să ocupe locul central al casei.

Nașterea televizoarelor inteligente

În acest context în care smartphone-urile și Internetul au evoluat într-un ritm exponențial, televizoarele au devenit, de asemenea, inteligente prin integrarea widgeturilor și au început să dobândească funcții foarte convenabile, cum ar fi oferirea de informații despre vreme și acces rapid la căutarea Google sau YouTube. Mai târziu, ceea ce s-a născut ca accesoriu la televiziunea tradițională și-a primit propriul spațiu, deocamdată, pentru a putea înlocui complet televiziunea tradițională cu sosirea serviciilor de streaming. După ce au văzut amenințarea viitorului, canalele clasice și-au lansat propriile aplicații de conținut la cerere.

Sosirea după o zi dificilă și vizionarea serialelor preferate pe Netflix sau Amazon Prime este neprețuită, dar cu un televizor inteligent este de asemenea posibil să vedem ecranul computerului sau mobilului nostru pe televizor, ideal pentru afișarea fotografiilor de familie ale unei călătorii sau să vedem mai bine pe contactele noastre din rețelele sociale. Putem chiar folosi ecranul ca monitor de joc pentru telefonul mobil sau televizorul în sine cu aplicații în cloud, cu care să ne bucurăm de jocuri online cu o grafică foarte puternică și fără a fi nevoie să avem o consolă conectată la televizor. Cu tastatura și mouse-ul, sau chiar fără ele, avem un substitut pentru computer în activități precum vizitarea rețelelor sociale datorită unui browser web complet integrat.

Câștigând funcționalități adaptate secolului 21, televizorul continuă și va continua să fie la fel ca întotdeauna pentru mulți ani.

Mai multe articole despre:
smart tv