Eveniment inedit: se inaugurează Muzeul Tezaurului Românesc de la Tismana
Aurul românesc are de astăzi propriul muzeu. Povestea avuţiei României va putea fi povestită de acum înainte la Muzeul Tezaurului Românesc de la Tismana, potrivit Realitatea TV. Vizitatorii vor putea afla mai multe despre decizia din 1944 a autorităţilor române de a ascunde de trupele sovietice peste 200 de tone de aur din tezaurul Băncii Naţionale a României (BNR) de la acea vreme.
Proiectul, iniţiat de banca centrală în anul 2007, pune în lumină acţiunea cunoscută sub numele de "Operaţiunea Neptun" sau "Tismana", desfăşurată în anul 1944. Atunci, Banca Naţională, în colaborare cu guvernul, Armata, CFR şi Mitropolia Olteniei, a organizat adăpostirea, în secret, a celor 212 tone de aur din tezaurul BNR, împreună cu 3 tone de aur din tezaurul Băncii Poloniei, aflat în tranzit prin România. Întreaga cantitate de aur a fost păstrată, până în 1947, într-o peșteră din apropierea mănăstirii Tismana, județul Gorj.
Punctul muzeal va prezenta publicului cele mai relevante momente din perioada 1944-1947, aşa cum sunt reflectate în documentele din Arhiva BNR. Vizitatorii vor afla astfel informaţii cheie privind rolul banilor şi al băncii centrale, inclusiv prin intermediul simpozioanelor, seminariilor şi colocviilor ce vor fi organizate în acest spaţiu expoziţional.
La simpozionul de inaugurare care are loc marţi, 26 iulie, participă guvernatorul BNR,Mugur Isărescu, și Mitropolitul Olteniei, Irineu. La eveniment vor asista Sergiu Nistor, consilier al președintelui României, Crișan Păunescu, consilier al guvernatorului BNR, și Dorin Matei, redactor-șef al revistei Magazin Istoric.