Evaziune fiscală record de 5 milioane de euro din vânzarea de deșeuri „la negru”. 12 percheziţii domiciliare ca să-i prindă pe infractori
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi poliţiştii de la Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice au declanşat o amplă acţiune în lupta împotriva evaziunii fiscale şi tranzacţionării ilegale de deşeuri. În cadrul acestui dosar deosebit de grav, au fost efectuate nu mai puţin de 12 percheziţii domiciliare în municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov, la locuinţele unor persoane şi sedii de firme. Scopul operaţiunii a fost acela de a strânge dovezi solide în legătură cu vânzarea "la negru" de deşeuri către centre de colectare, care a cauzat un prejudiciu estimat la 5 milioane euro statului prin evaziune fiscală.
Conform unui comunicat al Parchetului Capitalei, în perioada 2018 - 2019, 11 persoane suspecte au conceput şi implementat un circuit fraudulos de sustragere de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale, constând în folosirea a şapte societăţi comerciale în numele cărora, pe de o parte, au fost efectuate livrări de deşeuri de materiale reciclabile către diferite societăţi ce deţineau centre de colectare, fără ca veniturile încasate să fie înregistrate contabil şi declarate organelor fiscale, iar pe de altă parte, pentru a "justifica" marfa comercializată, au fost înregistrate contabil şi declarate fiscal achiziţii similare deşeuri de materiale reciclabile ce nu reflectă operaţiuni reale, provenind de la anumite persoane fizice, marfa comercializată la centrele de colectare a deşeurilor fiind, în realitate, achiziţionată fără documente justificative de provenienţă ("la negru") şi la preţuri mult mai mici decât cele reflectate în declaraţiile fiscale.
Metoda prin care un SRL din Suceava a fentat statul cu 500.000 de lei. Polițiștii au descins în trombă
Sumele încasate din vânzarea deşeurilor de materiale reciclabile au fost retrase în numerar de la ATM-uri de pe raza municipiului Bucureşti, precum şi de la casieria unităţilor bancare, în baza unor borderouri de achiziţie conţinând date nereale, fiind reintroduse în circuitul economic, în vederea disimulării provenienţei infracţionale a acestora.
Prejudiciul cauzat bugetului de stat prin comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală este de aproximativ 26 de milioane lei (peste 5 milioane euro).
Prin ordonanţa procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de cinci inculpaţi, pentru comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală.
De asemenea, procurorii au cerut Tribunalului Bucureşti arestarea preventivă a doi dintre inculpaţi, alţi trei fiind plasaţi sub control judiciar.