MENIU

Eurovision 2019 a devenit o miză uriașă în conflictul israeliano-palestinian

Eurovision 2019. Şase piese s-au calificat în urma ultimei semifinale a selecţiei naţionale

EUROVISION 2019. Autoritatea Naţională Palestiniană (ANP) a solicitat sâmbătă retragerea imaginilor în care apare Ierusalimul din videoclipurile promoţionale ale Eurovisionului, acuzând Israelul de "propagandă" în ajunul începerii concursului muzical televizat, găzduit anul acesta de Israel, transmite AFP.

EUROVISION 2019. Vineri, postul de televiziune public israelian KAN a difuzat un clip umoristic în care apar turişti veniţi în Israel pentru EUROVISION 2019. În acest videoclip Ierusalimul este prezentat ca fiind "capitala noastră mult iubită". Apar, de asemenea, imagini cu sanctuarul islamic Cupola Stâncii situat în Ierusalimul de Est, partea palestiniană a oraşului pe care Israelul a ocupat-o în 1967 şi a anexat-o ulterior.

Israelul consideră că oraşul Ierusalim în întregime este capitala sa "indivizibilă", în timp ce palestinienii vor ca Ierusalimul de Est să fie capitala statului la care aspiră.

Fără a face în mod explicit referire la acest videoclip promoţional, ministerul afacerilor externe al ANP de la Ramallah a informat că a solicitat Uniunii Europene de Radioteleviziune (UER) să "retragă toate imaginile filmate la Ierusalim care promovează EUROVISION 2019".

Cine este Ester Peony, câștigătoarea Eurovision România 2019?

Pe pagina sa de Facebook, ministerul de externe palestinian acuză Israelul că exploatează evenimentul pentru "permanentizarea ocupării sale coloniale prin normalizarea acceptării de către întreaga lume a comportamentului său ilegal".

"Conţinuturile promoţionale difuzate în cadrul concursului EUROVISION 2019 şi aprobate de UER sunt inacceptabile", scrie în postarea de pe Facebook ministerul palestinian de externe.

Conform acestuia, "conţinutul propagandistic " israelian "şterge statul palestinian de pe hartă". EUROVISION 2019 ar trebui să fie "incompatibil cu practicile colonialismului şi ale ocupării", se arată în continuare.

Şi israelienii au criticat, pe reţelele de socializare, prostul gust al acestui clip a cărui intenţie a fost să ilustreze, cu autoironie, stereotipuri negative despre Israel.

"Ne cunoaştem defectele şi nu ne este ruşine să râdem de ele", a luat apărarea videoclipului pe Twitter KAN.

EUROVISION 2019 va avea loc la Tel-Aviv, în perioada 14-18 mai.

Mai multe apeluri la boicotarea sa au fost lansate, în special de către mişcarea BDS (Boicot, Dezinvestire şi Sancţiuni), o campanie mondială de boicotare a Israelului ce urmăreşte să obţină încetarea ocupării şi a colonializării Teritoriilor palestiniene.

Mai multe articole despre:
Israel Palestina Eurovision 2019