Eurostat: Românii, sub media UE în ceea ce privește băuturile răcoritoare care conțin zahăr
Românii se află sub media Uniunii Europene atunci când vine vorba despre consumul de băuturi răcoritoare cu conținut de zahăr. Cel puțin așa relevă datele publicate, astăzi, de Eurostat, care plasează România, alături de Estonia, Lituania, Finlanda și Letonia printre țările cu un consum scăzut de astfel de produse. Mai exact, vorbim despre aproximativ 3% din populație, în contextul în care aproximativ 9% din populaţia cu vârstă de peste 15 ani a UE a consumat zilnic băuturi răcoritoare care conţin zahăr, în anul 2019.
Astfel, ponderea persoanelor de peste 15 ani care beau zilnic beau băuturi răcoritoare care conţin zahăr este cea mai mare în Belgia (20%), urmată de Malta, Germania, Ungaria, Polonia şi Bulgaria (toate cu aproximativ 12%).
În Uniunea Europeană, 9% din persoanele cu vârsta de cel puţin 15 ani au declarat că beau zilnic băuturi răcoritoare care conţin zahăr, în timp ce 6% declară că beau astfel de băuturi de 4-6 ori pe săptămână şi 19% de 1-3 ori pe săptămână.
Consumul zilnic de băuturi răcoritoare care conţin zahăr este mai răspândit în rândul bărbaţilor decât în rândul femeilor (12% pentru bărbaţi faţă de 7% din femei). În plus, odată cu creşterea vârstei scade frecvenţa consumului de astfel de băuturi. Cea mai mare pondere a persoanelor care consumă zilnic băuturi răcoritoare care conţin zahăr se înregistrează în rândul grupei de vârstă 15-24 de ani (14%), în timp ce în rândul grupei de vârstă 65-74 de ani şi peste 75 de ani ponderea persoanelor care consumă zilnic băuturi răcoritoare care conţin zahăr este cea mai mică (aproximativ 5%).