MENIU

EUROSTAT: Copiii români, cei mai săraci din Uniunea Europeană

Aproape jumătate dintre copiii din România sunt expuşi risculului sărăciei şi al excluziunii sociale, arată un raport Eurostat, publicat luni. Pe al doilea loc se află Bulgaria.

Cu un scor de 49,2%, România se află pe primul loc în clasamentul UE al expuneri copiilor la sărăcie și excluziune socială. Podiumul este completat tot de țări est-europene: Bulgaria (45,6%) și Grecia (37,5%). Datele statistice se referă la situația din 2016. Este pentru al doilea an când țara noastră se află pe primul loc.

În coada clasamentului, statele în care copiii sunt expuși celui mai mic risc de sărăcie sunt Danemarca (13,8%), Finlanda (14,7%), Slovenia (14,9%) şi Cehia (17,4%).

În 2016, 24,8 milioane de copii din UE, adică  26,4% din populaţia cu vârstă de până la 17 ani, erau expuşi riscului de sărăcie şi excluziune socială, ceea ce înseamnă că fac parte din familii cu veniturile mici, cu lipsuri materiale severe și în care persoanele adulte nu lucrează, lucrează sporadic sau au slujbe foarte prost plătite.

Studiul Eurostat are totuși și o notă pozitivă, pentru că procentul copiilor care trăiesc în condiții grele a scăyut sensibil în perioada 2010 - 2016.

Mai multe articole despre:
România copii Bulgaria săraci