Europa, în „zodia OMICRON” - Avertisment tulburător: Va provoca peste jumătate din toate infecțiile COVID-19
Centrul European al Prevenirii și Controlului Bolilor (ECDC) a lansat joi un avertisment extrem de grav pentru toate țările din continentul european în contextul apariției noii tulpini super-mutante OMICRON.
ECDC anunță că Omicron va deveni dominantă în câteva luni, dacă va evolua așa cum arată primele date privind varianta super-mutantă de coronavirus din Africa de Sud.
„Informațiile actuale cu privire la transmisibilitate, severitate și scăparea de scutul imunologic sunt foarte nesigure în cazul Omicron.
Datele preliminare din Africa de Sud arată că Omicron poate induce o creștere substanțială a infectărilor față de cazul variantei Delta, care este dominantă în acest moment. Potrivit modelului preliminar de transmitere, Omicron va provoca peste jumătate din toate infecțiile cu SARS-CoV-2 din UE și Spațiul non UE în următoarele câteva luni. Cu cât este mai mare această diferența dintre Omicron și Delta, a circulației mai mari a Omicron, cu atât este mai scurtă perioada în care varianta Omicron va deveni dominantă în Europa”, a avertizat ECDC.
Noua variantă, semnalată de Africa de Sud pe 24 noiembrie şi confirmată deja într-un număr tot mai mare de ţări, provoacă îngrijorare din cauza mutațiilor multiple, în special în proteina Spike, prin care virusul pătrunde în celulele umane. Încă nu se știe care poate fi impactul acestor mutaţii, prin contagiozitate, simptomatologie, severitatea bolii, rezistenţa la vaccin - în comparație cu varaintele anterioare, în special Delta. Însă, potrivit datelor preliminare, Omicron se transmite mai uşor decât Delta, care se știe că este foarte contagioasă.
Numărul de țări care raportează cazuri de SARS-CoV-2 cu varianta Omicron (VOC - variantă de îngrijorare) continuă să crească la nivel global, cu un total de 352 de cazuri confirmate raportate de 27 de țări până miercuri, 1 decembrie 2021, la ora 16:00, inclusiv 70 de cazuri confirmate cu Omicron raportate de 13 state europene.
Majoritatea cazurilor confirmate au un istoric de călătorie în țările din sudul Africii. Mai multe țări europene au raportat deja transmiterea ulterioară în comunitate, a mai transmis ECDC în mesajul-avertisment.
„Toate cazurile pentru care există informații disponibile privind severitatea au fost fie asimptomatice, fie ușoare. Până în prezent, nu au existat cazuri grave și nici decese raportate printre aceste cazuri”, a mai asigurat Centrul European al Bolilor.
În același timp, ECDC își exprimă îngrijorările legate de eficacitatea vaccinurilor anti-COVID-19 împotriva acestei variante mutante din Africa de Sud.
Prezența mutațiilor multiple în proteina spike a Omicron indică o probabilitate mare de reducere a neutralizării virusului de anticorpii generați prin infecție sau prin vaccinare anti-COVID-19.
Omicron poate fi asociată cu un risc crescut de reinfecție în Africa de Sud, mai avertizează ECDC.
În același timp, nu se cunoaște în ce măsură poate Omicron să scape de imunitatea indusă de vaccinare sau infectare, concluzionează ECDC.