MENIU

Europa este în alertă - peste 15.000 de cazuri de variola maimuței! EMA aprobă un vaccin pentru a stopa răspândirea bolii

Europa este în alertă - peste 15.000 de cazuri de variola maimuței! EMA aprobă un vaccin pentru a stopa răspândirea bolii

Europa este în alertă din cauza variolei maimuței! Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat că a aprobat folosirea unui vaccin împotriva variolei în încercarea de a limita răspândirea variolei maimuţei.

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat, vineri, că a aprobat utilizarea unui vaccin împotriva variolei pentru a-şi extinde utilizarea împotriva răspândirii variolei maimuţei, care ar putea atinge nivelul maxim de alertă al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), relatează AFP.

Aprobarea noului vaccin vine după ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a confirmat deja în această săptămână peste 15.000 de cazuri de variola maimuţei în întreaga lume, cu cinci decese raportate în Africa. Mai mult, a fost confirmat și primul caz din lume de variola maimuței la un copil mai mic de 10 ani, în Olanda. Cele mai multe dintre cazurile raportate până acum la adulți, în cele trei luni de la primele cazuri, au fost înregistrate în Europa, în special în rândul bărbaţilor care au relaţii sexuale tot cu bărbaţi, a transmis OMS, deşi toate decesele au avut loc în Africa, regiunea în care s-au descoperit focare de variola maimuţei.

Directorul general al OMS a afirmat, joi, în cadrul reuniunii Comitetului de Urgenţă, că este ”îngrijorat” de creşterea numărului de cazuri de variola maimuţei. Comitetul este responsabil pentru eventuala declarare a unei urgenţe de sănătate publică de interes internaţional, cel mai înalt nivel de alertă a agenţiei de sănătate, pe baza recomandărilor Comitetului.

„Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) al EMA a recomandat extinderea indicaţiei pentru vaccinul împotriva variolei Imvanex pentru a include protecţia adulţilor împotriva variolei maimuţei”, a precizat EMA într-un comunicat.

Vaccinul Imvanex, produs de compania daneză Bavarian Nordic, a fost aprobat în Uniunea Europeană în 2013 pentru prevenirea variolei. Vaccinul a fost aprobat împotriva variolei maimuţei datorită asemănării dintre acest virus şi virusul variolei. Imvanex este autorizat în tratamentul variolei la adulți. În SUA Imvanex a fost deja autorizat pentru tratamentul variolei maimuței.

Situaţia răspândirii variolei maimuței s-a înrăutăţit în ultimele săptămâni, cu peste 15.300 de cazuri înregistrate acum în 71 de ţări, potrivit ultimelor cifre ale autorităţilor sanitare din Statele Unite (CDC), cele mai actualizate.

La o primă întâlnire din 23 iunie, majoritatea experţilor i-au recomandat doctorului Tedros să nu declare o urgenţă de sănătate la nivel internaţional.

Boala a fost depistată pentru prima dată la om în 1970, fiind mai puţin periculoasă şi contagioasă decât variola, eradicată în 1980.

Printre simptomele variolei maimuței se numără febra, durerile de cap și cele musculare, precum și o erupție care începe adesea pe față și se extinde apoi pe tot corpul. Variola maimuţei debutează cu febră mare şi progresează rapid la o erupţie cutanată, cu formarea de cruste. Majoritatea pacienților își revin după câteva săptămâni, cazurile letale sunt rare. Concluzia medicilor este că variola maimuței este cel mai adesea benignă şi se vindecă în general de la sine după două-trei săptămâni.

Ce este VACCINUL Imvanex, aprobat de EMA contra variolei maimuței

Vaccinul Imvanex conține o formă vie modificată a virusului vaccinia numită „vaccinia Ankara”, care este înrudită cu virusul variolei. Nu provoacă boli la oameni și nu se poate reproduce în celulele umane, potrivit EMA.

„Din cauza asemănării dintre virusul din acest vaccin și aceste viruși, se așteaptă ca anticorpii produși împotriva acestuia să protejeze împotriva variolei, variolei și vacciniei”, a transmis EMA.

Dozele de vaccin sunt extrem de limitate. Cea mai mare parte a ofertei mondiale a fost deja cumpărată de țări și regiuni, inclusiv Marea Britanie, Canada, UE și SUA.

Niciunul însă nu a ajuns în cea mai săracă regiune - Africa, unde o versiune mai severă a variolei maimuțelor a ucis deja zeci de oameni. Nu au fost raportate decese legate de variola maimuțelor în țările bogate, mai notează livemint.com.