MENIU

Euro 2016. 5 mari surprize care pot apărea în grupe

Euro 2016 debutează cu meciul dintre Franța și România, pe Stade de France.

Statisticile nu ajută prea mult echipa națională a României la Euro 2016. O analiză matematică realizată de americanii de la Gracenote, o companie care compilează date matematice, arată că România are 62% șanse să termine pe locul al treilea în Grupa A.

Acest procentaj nu va situa însă echipa noastră printre cele mai bune patru locuri trei care ar merge mai departe în optimi. Cu alte cuvinte fostele colege de grupă din calificări, România și Ungaria, ar urma să fie cele două echipe care vor merge acasă de pe locul 3. Să sperăm că echipa națională a României va contrazice matematica americanilor la Euro 2016.

Cu Franţa, România a jucat ultima dată în septembrie 2011, la inaugurarea Arenei Naţionale, iar meciul s-a terminat la egalitate, scor 0-0. În toată istoria, România şi Franţa s-au întâlnit de 15 ori, iar statistica este îngrijorătoare pentru selecţionata antrenată de Anghel Iordănescu: nu am bătut primii adversari de la EURO în niciun meci oficial. I-am învins de trei ori, de fiecare dată în partide amicale, trei partide s-au terminat la egalitate, iar şapte meciuri au fost câştigate de Franţa.

Dacă selecționerul Franței primește nu mai puțin de 1,7 milioane de euro pe an, Anghel Iordănescu este ultimul, cu 118.000 de euro. Lideri sunt Roy Hodgson (Anglia) și Antonio Conte (Italia), ambii cu 4 milioane de euro pe an.

România este pentru a cincea oară la un turneu final de Campionat European, după ediţiile din 1984, 1996, 2000 şi 2008, la care a obţinut doar o victorie (3-2 cu Anglia în 2000) şi s-a calificat o singură dată din grupe, oprindu-se în sferturi (0-2 cu Italia în 2000).

EURO 2016. Tactica lui Iordănescu

Selecţionerul Anghel Iordănescu spune că România nu va debuta la EURO 2016 în apărare, ci va aborda o tactică echilibrată.

„Suntem încrezători, dorim să ne ridicăm la nivelul adversarilor. Cunoaştem Franţa, cunoaştem forţa ofensivă, cunoaştem individualităţile, atât pe cei 23 din lot, cât şi pe cei 11 care vor juca. Suntem optimişti şi sperăm să facem o impresie bună.

Personal, consider că un joc cu Franţa este special. Trebuie să luăm în calcul tot şi să ştim exact ce vor arăta francezii. Recunosc că am avut câteva şedinţe video şi analize cu jucătorii. Dorim să facem jocul pe care ni l-am propus. Încercăm să ne ridicăm la nivelul Franţei, dar dorim să facem acest lucru prin ceea ce ştim şi calităţile jucătorilor noştri.

I-am pregătit pe jucători, sunt încrezători, au experienţa să treacă peste momentele de presiune şi de dominare la care vom fi, probabil, supuşi. Mergem pe linia pregătită în ultima perioadă, nu dorim să jucăm defensiv, dorim să avem un joc echilibrat prin care să punem probleme francezilor, cunoscând faptul că Franţa are multe probleme nerezolvate în defensivă.

Avem doi jucători cu probleme de sănătate la mână, Alibec şi Andone. Medicul echipei şi cel de la Bucureşti ne-au asigurat că nu vor fi probleme şi pot evolua”, a declarat Anghel Iordănescu.

EURO 2016. Ce spune antrenorul Franței despre meciul cu România

Selecționerul naționalei Franței, Didier Deschamps, spune că echipa României ar putea pune probleme.

„România nu este o echipă ultra-defensivă, are oameni foarte buni în atac, care te pot forţa să greşeşti. Sunt jucători rapizi, Stancu, Stanciu, Torje, Andone sau Popa. Ei sunt bine disciplinaţi colectiv. Nu e o echipă care rămâne în 16 metri când are mingea. Face tranziţia bine din apărare în atac”, a declarat selecționerul Franței.

Selecționerul Franței spune că spera ca echipa sa să conducă jocul.

„Vreau să avem cât mai mult mingea. Dacă nu vom avea posesie, trebuie să învăţăm să ne apărăm. România are mulţi jucători tehnici. Trebuie să păstrăm tempoul meciului. După cum ştiţi, au fost meciuri amicale până acum, în ultimii doi ani. Evident acum doi ani nu erau aceiaşi jucători, ce era atunci e dificil de comparat cu ce e acum. Avem o echipă competitivă. Trebuie să avem echilibru şi să avem un bloc defensiv care să fie bine pus la punct. Suntem capabili să marcăm şi să ne punem adversarul în dificultate”, a mai spus Deschamps. 

Euro 2016. Ce spun jucătorii români

Răzvan Raț: „România nu a mai jucat într-un meci de deschidere la un astfel de turneu final. Cu siguranţă, va fi cel mai greu meci, atât teoretic cât şi practic, împotriva celui mai puternic adversar din grupă. Presiunea este imensă, vor fi şi tribune arhipline, toţi ochii vor fi aţintiţi asupra noastră. Statisticile nu au nicio relevanţă, pentru că la fiecare turneu final este altceva, e altă componenţă, altă atmosferă, aşa că obiectivul nostru este acela de a face un meci bun şi de a nu pierde”.

Vlad Chiricheș: „Cu siguranţă e meciul carierei noastre, ne dorim foarte mult să începem cu bine acest european, să avem o atitudine bună. Legat de siguranţa noastră, cred că cei din organizarea turneului se ocupă de asta. Ne simţim în siguranţă şi sperăm să fie aşa până la finalul turneului”.

Mihai Pintilii: „E cea mai mare satisfacţie să fiu aici, la Campionatul European. Vrem ca fanii să creadă în noi aşa cum credem şi noi în şansa noastră”.

Ciprian Tărărușanu: „Este un meci important, dar nu mai important decât celelalte două din grupă. Este mai special pentru că este meciul de deschidere, până în acest moment este meciul carierei mele”.

EURO 2016. Ce spun jucătorii francezi

Steve Mandanda: „Suntem obligaţi să facem un turneu final foarte bun şi să ajungem cât mai sus. Ştiu că toată lumea ne vede printre favorite şi trebuie să ne asumăm acest lucru. Obiectivul este clar. Jucăm pe teren propriu şi trebuie să facem totul pentru a câştiga acest trofeu. Este un privilegiu pentru mine să mă aflu aici. Orice jucător trebuie să fie oricând pregătit să joace sau să nu joace. Atunci când eşti la o competiţie de asemenea nivel, oboseala nu există. Nu poţi fi obosit că eşti în echipa Franţei, asta este o onoare”.

Hugo Lloris: „Înţelegem importanţa meciului de deschidere, trebuie să creăm o dinamică pozitivă pentru restul competiţiei. Trebuie să rămânem senini indiferent de cum evoluează scorul cu România. Sigur că suporterii sunt în aşteptarea spectacolului, dar sunt convins că ne vor susţine până la final. Punctul puternic al României e defensiva, a demonstrat asta în preliminarii. Ştim la ce să ne aşteptăm de la ei, vor încerca să contraatace şi să ajungă repede la poarta noastră. Sunt generoşi în efort, pot presa sus. Este o echipă de înalt nivel, o respectăm, dar avem dorinţă mare să începem cu o victorie”.

EURO 2016. Echipa de „fluierași” români 

Brigada condusă de Ovidiu Haţegan a aflat primul meci pe care-l va conduce la EURO 2016.

Aflat în premieră pe lista arbitrilor care oficiază la un turneu final, „centralul” din Arad a fost delegat la meciul dintre Polonia şi Irlanda de Nord, din Grupa C. Partida va deschide grupa din care mai fac parte Germania şi Ucraina şi se va juca duminică, de la ora 19:00, la Nisa.

Haţegan va fi ajutat la cele două margini de Octavian Şofre şi Sebastian Gheorghe, Alexandru Tudor şi Sebastian Colţescu vor fi adiţionali, iar Robert Ghinguleac va fi arbitrul de rezervă. 

Ultimul arbitru de centru prezent la un turneu final a fost Ioan Igna, la EURO 1988. in vreme ce ultima prezenta a unui reprezentant al arbitrajului romanesc la turnee finale o constituia cea a lui Nicolae Grigorescu, arbitru asistent la EURO 2000.

Lista completa a celor 18 arbitri centrali pentru EURO 2016: Martin Atkinson (Anglia), Felix Brych (Germania), Cüneyt Çakir (Turcia), Mark Clattenburg (Anglia), William Collum (Scotia), Jonas Eriksson (Suedia), Ovidiu Hategan (Romania), Sergey Karasev (Rusia), Viktor Kassai (Ungaria), Pavel Královec (Cehia), Björn Kuipers (Olanda), Szymon Marciniak (Polonia), Milorad Mažić (Serbia), Svein Moen (Norvegia), Nicola Rizzoli (Italia), Damir Skomina (Slovenia), Clément Turpin (Franta), Carlos Velasco Carballo (Spania).

EURO 2016. Măsuri excepționale de securitate

Euro 2016 se desfăşoară în condiţii excepţionale de securitate, iar Washingtonul şi Londra şi-au avertizat cetăţenii cu privire la riscul de atacuri teroriste în timpul Campionatului de fotbal.

„Cred că Franţa este ţara cea mai concentrată pe securitate în acest moment, ameninţările sunt răspunsul este pe măsură, eu sunt convins că forţele franceze au făcut tot ce se putea face pentru ca acest campionat să se desfăşoare în condiţiile cele mai bune”, spune ambasadorul României la Paris, Luca Niculescu.

Turiştii sunt controlaţi serios la intrarea în Turnul Eiffel. Este una dintre măsurile luate de autorităţile locale pentru a preveni eventuale lovituri teroriste.

Printr-un comunicat de presă, Ministerul Afacerilor Interne(MAI) anunţă că împreună cu Ministerul Afacerilor Externe(MAE) şi Federaţia Română de Fotbal(FRF) a elaborate Ghidul pentru Campionatul European de Fotbal 2016, ce conţine reguli pentru suporterii români care vor merge la meciurile din Franţa.

EURO 2016. Controale severe la intrarea pe stadion

Cei care merg pe stadioane la meciurile Campionatului European de Fotbal EURO 2016 trebuie să prezinte obligatoriu un act de identitate cu fotografie şi vor trece prin trei filtre succesive, anunţă MAI care, miercuri, a publicat ghidul pentru participanţii la competiţie.

Suporterii vor trece prin trei filtre successive înainte de a intra în tribune. Potrivit ghidului, la primul se va verifica autenticitatea biletelor cu un marker chimic, pe cel de-al doilea se va realize controlul corporal sumar şi la ultimul se va realize accesul şi controlul biletelor prin turnichete.

Accesul pe stadioane se va putea face cu trei ore înainte de începerea partidei, porţile urmând să fie închise la o oră şi jumătate după terminarea partidei.

EURO 2016. Pe cine dă câștigătoare matematica

Echipa Franței va câștiga campionatul european de fotbal învingând Anglia în finală, a prognozat marți grupul bancar italian UniCredit pe baza unei formule matematice complexe.

Tobias Rühl, autorul acestui raport detaliat pe 20 de pagini, spune că Franța are toate variabilele posibile în favoarea sa.

„Franța va câștiga Euro în acest an, iar Anglia va termina pe poziția secundă, ceea ce va constitui cea mai bună performanță a lor într-o competiție internațională după 1966”, mai spune Ruhl.

Program EURO 2016. 10 iunie

  • Franța - România, meci difuzat în direct de Pro TV și Dolce Sport, de la ora 22.00

Program EURO 2016.11 iunie

  • Albania - Elveția, meci difuzat în direct de Dolce Sport 1, de la ora 16.00
  • Tara Galilor - Slovacia meci difuzat în direct de Dolce Sport 1 de la ora 19.00
  • Anglia - Rusia, meci difuzat în direct de Pro TV și Dolce Sport 1, de la ora 22.00

Program EURO 2016. 12 iunie

  • Turcia - Croatia, difuzat în direct de Dolce Sport de la ora 16.00
  • Polonia - Irlanda de Nord, difuzat în direct de Dolce Sport de la ora 19.00
  • Germania - Ucraina, difuzat în direct de Dolce Sport și Pro TV de la ora 22.00.

Program EURO 2016. 13 iunie

  • Spania - Cehia, difuzat în direct de Dolce Sport de la ora 16.00
  • Irlanda - Suedia, difuzat în direct de Dolce Sport de la ora 19.00
  • Belgia - Italia, difuzat în direct de Dolce Sport și Pro TV de la ora 22.00

Program EURO 2016. 14 iunie

  • Austria - Ungaria, difuzat în direct de Dolce Sport de la ora 19.00
  • Portugalia - Islanda, difuzat în direct de Dolce Sport și de Pro TV, de la ora 22.00

Program EURO 2016. 15 iunie

  • Rusia - Slovacia, difuzat în direct de Dolce Sport de la ora 16.00
  • Romania - Elvetia difuzat în direct de Dolce Sport și Pro TV, de la ora 19.00
  • Franta - Albania, difuzat în direct de la 22.00, de Dolce Sport

Program EURO 2016. 16 iunie

  • Anglia - Tara Galilor, difuzat în direct de Dolce Sport 1, e la 16.00
  • Ucraina - Irlanda de Nord, difuzat în direct de Dolce Sport 1, de la 19.00
  • Germania - Polonia, difuzat în direct de Dolce Sport 1 și Pro TV, de la 22.00

Program EURO 2016. 17 iunie

  • Italia - Suedia, difuzat în direct de Dolce Sport, de la 16.00
  • Cehia - Croatia, difuzat în direct de Dolce Sport, de la 19.00
  • Spania - Turcia, difuzat în direct de Dolce Sport și Pro TV, de la 22.00

Program EURO 2016. 18 iunie

  • Belgia - Irlanda, difuzat în direct de Dolce Sport, de la 16.00
  • Islanda - Ungaria, difuzat în direct de Dolce Sport, de la 19.00
  • Portugalia - Austria, difuzat în direct de Dolce Sport și Pro TV, de la 22.00

Program EURO 2016. 19 iunie

  • Elvetia - Franta, difuzat în direct de Dolce Sport 2 de la ora 22.00
  • Romania - Albania, difuzat în direct de Dolce Sport 1 şi Pro TV, de la ora 22.00

Program EURO 2016. 20 iunie

  • Slovacia - Anglia, difuzat în direct de Dolce Sport 1 şi Pro TV, de la 22.00
  • Rusia - Tara Galilor, difuzat în direct la Dolce Sport 2, de la 22.00

Program EURO 2016. 21 iunie

  • Irlanda de Nord - Germania, difuzat în direct de Dolce Sport 2 de la ora 19.00
  • Ucraina - Polonia, difuzat în direct de Dolce Sport 1 de la ora 19.00
  • Croatia - Spania, difuzat în direct de Dolce Sport 1 şi Pro TV, de la 22.00
  • Cehia - Turcia, difuzat în direct de Dolce Sport 2, de la 22.00

Program EURO 2016. 22 iunie

  • Islanda - Austria, difuzat în direct de la ora 19.00 pe Dolce Sport 2
  • Ungaria - Portugalia, difuzat în direct de la ora 19.00 pe Dolce Sport 1
  • Suedia - Belgia, difuzat în direct de Pro TV şi Dolce Sport 2, de la ora 22.00
  • Italia - Irlanda, difuzat în direct de Dolce Sport 1 de la ora 22.00