Eugen Tomac: "Rusia așteaptă iarna pentru a juca cea mai mare carte pe care o are, Gazprom". Cum va fi afectată România de raționalizarea gazelor
Președintele PMP, eurodeputatul Eugen Tomac, a comentat, marți, la Realitatea PLUS, decizia Uniunii Europene de a reduce consumul de gaze naturale cu 15%, măsură extrem de dură ce are ca scop să reducă dependența de importurile rusești.
"Cred că trebuie să înțelegem din ce în ce mai mult și mai bine că ne aflăm într-o situație de forță, care nu depinde de noi, dar care ne afectează. Războiul lui Putin produce efecte multiple. Rusia așteaptă iarnă pentru a juca cea mai mare carte pe care o are, și anume Gazprom. Dacă în aprilie aveam două state, Polonia și Bulgaria, cărora le sistase accesul la gaze, azi avem 12 astfel de state.
Aici e o chestiune (raționalizarea gazului - n.r.) în care statele membre iau măsuri tocmai ca la iarnă economia să nu se prăbușească cu totul iar oamenii să aibă căldură în case", a afirmat liderul PMP, la Realitatea PLUS.
Întrebat la ce să se aștepte România având în vedere această raționalizare a gazului, Eugen Tomac a răspuns: "În ceea ce privește consumul casnic, cred că nu va fi afectat pentru că avem stocuri. Consumul casnic însemna 31% din consumul din România, deci îl avem. Economia în mod clar va fi afectată pentru că noi nu avem suficient gaz. Sistarea livrării de gaz ne afectează și pe noi, oricât de optimist ar fi mesajul Guvernului".
Având în vedere că au trecut mai bine de 5 luni de când Rusia a invadat Ucraina, timp în care mii de oameni și-au pierdut viața, iar la Bruxelles se încearcă găsirea unor soluții pentru a scăpa de dependența de gazul rusesc, astfel încât țările să poată trece de această iarnă, liderul PMP a fost rugat să comenteze cum credecă va reuși Europa să stea unită în față lui Putin care are la îndemâna sa robinetul cu gaze.
"Pe asta mizează și el atunci când treptat închide robinetul către Europa. El a dorit ca prin acest război să sisteze apropierea Kievului de UE. Acolo se moare pentru UE. Asta nu înțeleg mulți politicieni (...).
Întrebarea care se pune este urmatoarea: cât și cum negociezi cu un lider fără reguli, care amenință UE?"