Guvernul lansează marea cârpeală fiscală
Guvernul urmează să ia azi noi măsuri pentru a acoperi haosul generat de trecerea contribuţiilor sociale la angajat. După ce, în ultimele zile, s-a aflat că le-au fost tăiaţi banii inclusiv mamelor şi bolnavilor de cancer, Eugen Teodorovici promite soluţii, la fel ca şi în cazul controversatului formular 600. Invitat miercuri seară la Realitatea TV, ministrul Finanţelor a anunţat că, până la jumătatea lunii martie, va exista un formular care va comasa toate cele cinci formulare prin care persoanele fizice îşi pot declara veniturile la ANAF.
Formularul 600 - Explicațiile ministrului de Finanțe
,,Azi, un salariat plătește contribuție la cât câștigă. La PFA se plătește la suma minimă, la 1900, chiar dacă veniturile sunt mult mai mari. Este corect așa?
Obligația de completare a formularului 600 este la un venit de peste 1900 lei.
Formularul 600, în situația finală, va fi prezentat public, săptămâna viitoare, sper. Ca în prima lunii martie să avem un act normativ. Doamna Dăncilă a spus clar că simplificăm. Pe această zonă ANAF, din cele 5 formulare va rămâne 1: comasăm. Se va merge pe estimare, fiecare contribuabil poate să estimeze, să ajusteze venitul. Cei care au depus formular, nu mai depun decât dacă suma este mai mare. Nu își pierde nimeni calitatea de asigurat. Suntem în termen de 90 de zile și nimeni nu pierde calitatea de asigurat la sănătate.
Declarația va fi vizavi de ce estimează este data și nu plată'', a explicat Teodorovici
Teodorovici: Legea salarizării unitare are mici sincope
,,Au fost mereu nemulțumiți în sistem și trebuia făcută o lege clară și așezată pe mai mulți ani. Astăzi, avem o lege a salarizării, un document complex. Sunt sincope, dar cazurile sunt mici, sub 3 la sută. Punctual, am început să rezolvăm aceste situații: vorbesc de mame, bolnavi de cancer și bolnavi să fie reglementate ca nimeni să nu piardă față de ceea ce a avut anul trecut.
În 2015, la 18 miliarde de lei era deficitul de pensii. Astăzi cu transferul contribuțiilor, deficitul scade la 7 miliarde de lei.
Ultima ordonanță, nr 3, asta a și făcut să nu se scadă salariile. Înainte de lege, angajatorul era obligat să transfere contribuțiile.
Ordonanța de săptămâna trecută face ca fiecare să plătească cât câștige, iar diferența până la 1900 o plătește angajatorul.
Dacă nu luam această măsură, angajatul venea cu bani de acasă, angajatorul rămânea fără salariați'', a concluzionat Teodorovici.