Eugen Simion: "Lumea noastră politică este un imens bazar. Mă simt foarte umilit"
Academicianul Eugen Simion a comentat la Realitatea TV, în timpul emisiunii "Jocuri de Putere", pe marginea actualei decăderi a clasei politice din România, mărturisind că se simte "foarte umilit" din pricina a ceea ce se întâmplă cu cei care ar trebui să se preocupe de bunăstarea ţării şi a culturii.
"Mă întreb des cum ar fi arătat epoca noastră în care trăim, imensa asta hărmălaie... cum ar fi arăt România? Cred că dacă trăiau oameni ca Nichita Stănescu, Marin Sorescu, Marin Preda – care mi-au fost prieteni, s-ar fi schimbat ceva în România asta. Şi nu sunt singurii, sunt atâţia care au murit prea repede, într-un moment în care România şi spiritul românesc ar fi avut nevoie de ei. Eu cred că ar fi fost o lume ceva mai bună. S-ar fi întâmplat în lumea literară, în viaţa socială, ca să nu mai vorbim de lumea politică...", a comentat academicianul Eugen Simion la Realitatea TV.
"Lumea noastră politică este un imens bazar, unde se joacă o comedie tristă.. Un popor care e dat la o parte şi umilit. Mă simt foarte umilit vâzând toate aceste chestiuni. Realmente ne-am făcut de râs şi ne facem de râs. Am fost recent la Paris, la târgul de carte şi am stat de vorbă cu prietenii mei, care erau foarte nedumeriţi. Am prieteni în Franţa, prieteni în cercurile înalte ale inteligenţei pariziene şi sunt foarte îngrijoraţi, pentru că vin aici, stau de vorbă cu miniştri, cu oameni de cultură şi apoi află că aceşti au fost săltaţi. Adică o instabilitate care nu rezolvă nimic, după părerea mea, nu curăţă societatea", a adăugat el.
De altfel, academicianul a criticat aspru situaţia în care se află sistemul educaţional din România, afirmând că "este un dezastru ceea ce se petrece în învăţământ".
"Tot timpul apar reformişti care vor să mai scoată ceva, să mai scoată o halcă din literatura noastră. L-a întrebat pe domnul ministru Curaj cum e posibil să scoată Istoria românilor? Acum se numeşte doar Istorie. Iar examenul care se dădea de Limba română – la clasa a noua şi Bacalaureat -, se numeşe acum de comunicare şi nu se mai dau texte clasice, fundamentale pentru limbă, care spun ceva... Dau din jurnalişti, traduceri ale unui document de la Bruxelle, cuvântul unui comisar european... Lucru grav! Eu cred că domnul ministru Curaj este un om raţional. El mi-a promis că se ocupă de problema aceasta", a mai comentat academicianul în cele din urmă.