Eugen Iancu, tatăl unui tânăr decedat: "Momentul Colectiv a fost ratat în primul rând de medici"
Eugen Iancu, tatăl unuia dintre tinerii decedaţi în spitale, în urma tragediei din Colectiv, a criticat în timpul emisiunii "Realitatea pe net"(LIVE) atitudinea pe care unii medici şi Ministerul Sănătăţii au avut-o după internarea în spitale a victimelor incendiului.
"Eu nu vreau acum să acuz pe nimeni, în momentele acelea toată lumea a ales eroi. Eu stau şi mă gândesc: pentru faptul că un medic sau o asistentă a stat 2 zile sau 2 nopţi la căpătâiul unui pacient, înseamnă că a fost erou sau că şi-a făcut treaba? În momentul când ne alegem o meserie, nu ne gândim la salariu, la faptul că am putea să devenim eroi, ci la faptul că putem să salvăm vieţi. Eu n-am auzit pe nimeni să spună că acolo s-a dorit să se salveze vieţi. Asta o spun acum, după, pentru că la momentul acela şi eu am crezut că sunt eroi. Acolo s-a vorbit de bani, toată lumea după s-a gândit doar la bani. Nimeni nu a vrut să transfere aceşti copii în străinătate pentru că apăreau costuri, pentru că managerii de spitale spuneau 'dar dacă peste doi ani o să vină Curtea de Conturi şi mă pune să justific cheltuiala?'. La TV apărea un anumit ministru al Sănătăţii, mai apărea un mare salvator al ţării care spunea că nu avem nevoie de nimic", a povestit Eugen Iancu în timpul emisiunii "Realitatea pe net" (LIVE).
"Ministerul Sănătăţii, de fapt, nu a asigurat nimic. S-a asigurat totul pe bani privaţi, pe banii fundaţiilor. Cineva din Ministerul Sănătăţii spunea: 'aşteptăm să se termine banii de la fundaţii şi apoi asigurăm noi'. M-a frapat lipsa de asumare, faptul că oamenii care au legătură cu sistemul în plan individual sunt conştienţi că nimic nu merge cum trebuie, oameni care oricând ar ajuta, dar când sunt la locul de muncă se întâmplă ceva. Cred că este frica de răspundere... poate proasta pregătire. Fiecare ar trebui să-şi facă meseria. Îmi amintesc că pe vremuri era o mândrie să fii doctor. Acum, nu mai văd nicio mândrie. (...) Eu cred că momentul Colectiv a fost ratat în primul rând de medici. Toţii se plâng că nu au bani, se plâng că nu au resurse, că nu au dotări, nimic. Momentul Colectiv era unul în care ei trebuaiu să iasă şi să spună: 'la noi, situaţia e asta. Dacă îi ţinem, îi omorâm. Avem problemele astea de dotări'. Erau spitale unde prin spate se descărcau materiale, iar în faţă, în faţa camerelor, spuneau 'avem de toate', pentru că aşa le spunea ministrul Sănătăţii", a adăugat el.
Vezi AICI emisiunea integrală "Realitatea pe net"!
Întrebat care ar fi, în opinia sa, soluţia pentru ca sistemul medical din România să înceapă să funcţioneze, Eugen Iancu a spus că "trebuie ras totul".
"La Ministerul Sănătăţii, i-aş da afară pe toţi. Nu putem să ţinem oameni dezinteresaţi total de viaţa copiilor, oameni care nu-şi asumă nicio răspundere. Mă întreb: 'oamenii aceştia au suflet?'. S-a întâmplat tragedia cu Colectiv, iar acum cu bebeluşii, cu oamenii care mor de gripă. Nu pomeneşte nimeni de lucrurile astea. Cine acţionează? Nu văd pe nimeni să iasă şi să spună 'gata, am luat decizia asta'. (...) E momentul în care trebuie să schimbăm şi să nu ne mai ascundem, să nu ne mai fie frică", a afirmat el.
Fiul lui Eugen Iancu, Mihai Alexandru Iancu, în vârstă de 22 de ani, a murit în 21 noiembrie, la Spitalul "Sântul Ioan" din Capitală, unde a fost dus în urma incendiului din Colectiv.
În urma tragediei din 30 octombrie 2015 şi-au pierdut viaţa 63 de persoane, dintre care 27 au murit în incendiu, 24 în spitalele din ţară şi 12 dintre răniţii transferaţi în străinătate. După incendiu au fost internaţi în spitale din Capitală 147 de răniţi.