MENIU

Este oficial: a fost declarată epidemie de GRIPĂ în România

Este oficial: A fost declarată epidemie de gripă în România

A fost declarată oficial epidemie de gripă în țară. Anunțul a fost făcut, astăzi, de autorități.

Potrivit Centrului Național de supraveghere și control al bolilor transmisibile, în săptămâna 27.01.2020 –02.02.2020, s-a inregistrat o crestere foarte mare (de peste 99%) a numarului de imbolnaviri fata de nivelul asteptat (media aritmetica a numarului de cazuri raportate in trei saptamani anterioare), activitatea gripala a evoluat cu intensitate inalta, cu extindere nationala, raportandu-se un numar apropape dublu de gripe clinice comparativ cu saptamana precedenta, iar rata pozitivitatii pentru virus gripal la cazurile testate a fost peste 60%. In consecință, s-a concluzionat că gripa evoluează epidemic. 

Au fost raportate la nivel national 7022 cazuri de gripa clinica, raspandite pe intreg teritoriul tarii, un numar aproape dublu fata de cele raportate in saptamana precedenta (3645) si fata de cele raportate in aceeasi saptamana a anului precedent S 05/2019 (3455 cazuri).

La  nivel  national, numarul total de cazuri de infectii respiratorii  acute (gripa clinica, IACRS si pneumonii) a fost de 171.081, cu 17.5% mai mare comparativ cu cel inregistrat in aceeasi saptamana a sezonului precedent (145.622) si cu 66.1% mai mare comparativ cu cel din saptamana anterioara (102.981). 

Au fost raportate 38 de cazuri de Infectii  Respiratorii  Acute  Severe  (SARI), cu 23 mai multe (de 2,5 ori mai multe) fata de  saptamana precedenta si cu 42 mai putine (de 2 ori mai putine) fata de aceeasi perioada a sezonului precedent. 

De la inceputul sezonului 2019-2020 au fost inregistrate 18 decese confirmate cu virus gripal.

Tot mai multe decese din cauza nevaccinării împotriva gripei

Ultimele două persoane care au decedat din epdemiei de gripă sunt un copil de un an şi jumătate, din Neamț, și o femeie de 49 de ani, din Mureș. Acestea erau nevaccinate antigripal.

Medicii ne dau de înțeles că vaccinarea împotriva gripei trebuie făcută anual, din cauză că virusul își schimbă structura tot anual.

"Vaccinul gripal se administrează anual pentru că virusul gripal îşi modifică în fiecare an structura şi devine „imun”, şi astfel nu este afectat de anticorpii produşi în sezonul precedent. Nici anticorpii, la rândul lor, nu sunt foarte persistenţi. Şi atunci trebuie să repeţi vaccinarea anual",  afirmă prof. dr. Alexandru Rafila.

Potrivit INSP, aplicarea pe scară largă a programelor de imunizare de-a lungul ultimilor 30 de ani a determinat o reducere semnificativă a bolilor prevenibile prin vaccinare şi a deceselor cauzate de acestea.

Cum ne protejăm împotriva gripei?

Având în vedere că epidemia de gripă a luat amploare, trebuie să fim tot mai precauți cu starea noastră de sănătate. Iată câteva metode prin care ne putem feri de gripa severă:

-băuturi fierbinți-beţi cât mai multe lichide, mai ales ceai fierbintre şi apă fierbinte cu lămâie şi miere,

-supe fierbinți- supa de pui conţine anumite proprietăţi antiinflamatorii şi facilitează trecerea mucusului la nivelul nasului,

-o lingură de miere-dacă aveți probleme cu somnul pe timpul nopţii din cauza acceselor de tuse, încercaţi să combateţi acest lucru cu o lingură de miere,

-menţineţi-vă ţesuturile nazale bine hidratate-folosiţi o soluţie nazală salină sub formă de picături pentru a evita să aveţi un nas încărcat şi pentru a menţine ţesuturile nazale bine hidratate.

Să nu confundăm gripa cu răceala

Gripa este mai puternică decât răceala și, în unele cazuri, poate duce la afecțiuni mai grave precum pneumonia.

Gripa are ca simptome febră ridicată, de 39-40 de grade Celsius, care se instalează brusc, tuse seacă, dureri musculare și senzația de oboseală puternică.

În cazul gripei, este recomandat un consult medical și în niciun caz nu ar trebui tratată ”după ureche”. Dacă ai și frisoane și febră, iar aceste simptome persistă mai mult de 72 de ore, mergi, de asemenea, la medic.

Răceala este cea mai comună infecţie virală. Deşi apare cu precădere în sezonul rece, odată cu răcirea vremii, este foarte posibil să contactezi virusul chiar şi în toiul verii.

Odată contactat virusul, simptomele răcelii încep să se manifeste gradual. Iată doar câteva dintre cele mai comune simptome ale răcelii:

- dureri în gât,
- stare de oboseală,
- strănuturi,
- congestie nazală.

Care sunt cele mai predispuse persoane la gripă?

Vârstnicii sunt persoanele cele mai afectate de gripă. Peste 90% din cazurile în care gripa sau pneumonia duc la deces apar la ei. Boala survine și persoanelor cu o imunitate scăzută, în această categorie fiind incluse și persoanele obeze, copiii mici şi persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cei cu afecţiuni cronice, ca hepatita, ciroza, diabetul zaharat, SIDA, boli obstructive cronice.