Este nevoie de o strategie de prevenţie a suicidului. Nu avem o lege privind modul de intervenţie
Alianţa Română de Prevenţie a Suicidului (ARPS) susţine că strategia naţională de prevenţie a suicidului devine o necesitate, iar atât timp cât nu există o lege care să reglementeze modul de intervenţie în comportamentul suicidar manifest, medicii şi poliţiştii nu pot interveni în forţă.
"Strategia naţională de prevenţie a suicidului devine o necesitate stringentă a României de astăzi. Afirmăm acest lucru ca urmare a terifiantului caz din Bucureşti, în care o persoană aflată în criză suicidară, aflată pe terasa unui bloc, a ameninţat că se sinucide şi a reuşit acest lucru la capătul a 35 de ore în care nimeni nu a putut să o convingă să renunţe la acest gest. De ce nu s-a intervenit în forţă pentru oprirea acestei persoane de la sinucidere? Se pare că atât timp cât nu există o lege care să reglementeze strategia de intervenţie în comportamentul suicidar manifest, profesioniştii din sănătatea mintală sau specialiştii din Poliţie nu au cum să îşi asume responsabilitatea unei intervenţii în forţă", se arată într-un comunicat transmis, vineri, de Alianţa Română de Prevenţie a Suicidului (ARPS), citat Mediafax.
Reprezentanţii Asociaţiei afirmă că, în astfel de cazuri, este necesar un efort conjugat al tuturor specialiştilor, "pentru ca intervenţia să se soldeze cu salvarea de vieţi".
O femeie în vârstă de 63 de ani care se urcase pe un bloc de opt etaje din centrul Capitalei şi ameninţa că se sinucide de joi, de la ora 11.00, s-a aruncat de pe imobil, vineri după-amiază, ea neputând fi convinsă să renunţe la acest gest nici de negociatori, nici de soţul său.