MENIU

Este doliu în lumea politicii. Prima femeie cancelar din istoria Austriei a murit

Brigitte Bierlein, fostul cancelar austriac și prima femeie care a ocupat această funcție în istoria Austriei, a murit la vârsta de 74 de ani.

Cariera impresionantă a lui Brigitte Bierlein

În 2019, Bierlein a devenit prima femeie cancelar al Austriei, preluând conducerea țării după prăbușirea guvernului condus de Sebastian Kurz, care a fost implicat într-un scandal de corupție cunoscut sub numele de "scandalul Ibiza". Înainte de a deveni cancelar, Bierlein a fost prima femeie care a prezidat Curtea Constituțională a Austriei, după ce a servit ca vicepreședinte al acestei instanțe și ca prima femeie procuror general.

Bierlein a fost numită cancelar în mijlocul uneia dintre cele mai grave crize instituționale din Austria de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, generată de scandalul Ibiza. Ea a demisionat din funcția de președinte al Curții Constituționale pentru a prelua conducerea unui guvern interimar format din funcționari publici. Brigitte Bierlein a condus țara timp de șapte luni, până la 7 ianuarie 2020, când o coaliție formată din conservatori și Verzi a preluat puterea în urma alegerilor anticipate.

Apropiații îi aduc un ultim omagiu

Actualul cancelar austriac, Karl Nehammer, a exprimat "profunde regrete" pentru decesul lui Bierlein, într-un comunicat publicat pe rețeaua de socializare X (fostul Twitter). Nehammer a subliniat că Bierlein "și-a asumat responsabilități într-o perioadă dificilă din dragoste pentru patria sa".

Comentând în urmă cu câțiva ani despre secretul succeselor sale într-o lume a funcțiilor înalte deținute majoritar de bărbați, Bierlein a mărturisit că a fost motivată de "o anumită ambiție sănătoasă" și de "multă plăcere în muncă". Aceste calități i-au permis să devină o figură respectată și influentă în politica și justiția austriacă.

Decesul lui Brigitte Bierlein marchează o pierdere semnificativă pentru Austria, lăsând în urmă un exemplu de leadership și dedicare pentru țară.