Escrocii dați pe mâna Poliției de mari vedete, IERTAȚI de instanță: Au furat peste 33.000 mii de dolari - Cum funcționa SCHEMA virtuală
Escrocii cu chip de vedete au fost iertați de instanță! Procesul a durat atât de mult, încât faptele s-au prescris, iar mai mulți impostori care se dădeau drept Andreea Marin, Iulia Vântur și Sofia Vicoveanca, și cereau bani în campanii umanitare false, au scăpat de condamnare, relatează Realitatea PLUS.
Faptele s-au prescris - au constatat magistraţii din Neamţ în cazul unor escrocherii, astfel că autorii nu vor fi condamnaţi. Aceștia au folosit numele unor vedete, printre care și cântărețe și actrițe mari. Așa a fost cazul cu Andreea Marin, Iulia Vântur, Sofia Vicoveanca sau Rodica Popescu-Bitănescu.
Autorii unor false campanii umanitare în care au fost folosite numele unor mari vedete au scăpat nepedepsiți. Este vorba de patru escroci, trei frați din Neamț și un bărbat din Cluj. Aceștia au păcălit sute de persoane pentru așa-zise cauze nobile timp de un an și jumătate.
Judecătorii de la Tribunalul Neamț au pus capăt procesului în care patru persoane erau acuzate că au păcălit sute de persoane pentru „cauze nobile“, uzând de numele unor vedete precum: Teo Trandafir, Andreea Marin, Iulia Vântur, Rodica Bitănescu, Sofia Vicoveanca şi Stela Popescu. Instanţa a constatat că faptele s-au prescris, astfel că s-a dispus încetarea procesului.
„Încetează procesul faţă de incupaţii Lăcătuşu Vlad, Negru Cătălin, Lăcătuşu Ovidiu şi Lăcătuşu Valentin, ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale (...) cu privire la infracţiunile de constituirea unui grup infracţional organizat, fals informatic în formă continuată şi înşelăciune în formă continuată“, se arată în hotărârea Tribunalului, potrivit adevarul.ro.
Falsele campanii umanitare, reclamate chiar de vedetele invocate de escroci
În urma unei plângeri, procurorii de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism au efectuat, pe 11 octombrie 2016, descinderi la locuinţele suspecţilor. Anchetatorii au arătat că actriţa Rodica Popescu Bitănescu s-a pomenit folosită „virtual“, deşi nu deţinea în nume personal vreun cont pe reţelele de socializare.
Andreea Marin a fost cea care a sesizat că ar fi ceva în neregulă, iar în momentul când a avut certitudini că oameni de bună-credinţă au fost înşelaţi, a depus plângere penală.
„Contul meu nu a fost spart, cel oficial există. Contul a fost clonat, cu aceeaşi fotografie, oamenii primeau cerere de prietenie şi li se cerea să doneze bani în privat. (...) Nu pot să nu văd naivitatea unor oameni, unii au intrat la mine pe cont şi m-au întrebat. Cum îşi poate imagina cineva că intru pe privat să cer bani? Nu am stat să aştept să se rezolve problema de la sine, ci am făcut cererea către Poliţie, deschizând practic o anchetă“, declara Andreea Marin, potrivit adevarul.ro.
Cum funcționa SCHEMA pusă la punct de cei 4 escroci
DIICOT explica mecanismul escrocheriei puse la punct de cei patru: „În urma introducerii datelor informatice pe reţeaua de socializare, respectiv crearea de conturi fictive pe numele persoanelor publice, membrii grupului au demarat campanii umanitare nereale. Numeroase persoane au accesat respectivul cont, unele dintre victime fiind convinse de verdicitatea lucrurilor expuse, transferând diverse sume de bani“, potrivit adevarul.ro.
Gruparea infracţională, care era formată de trei fraţi din Neamţ şi clujeanul Cătălin Negru, a creat pe reţelele de socializare pagini de profil false, la care au folosit ilegal imagini şi date ale unor vedete. Apoi au demarat campanii umanitare imaginare şi au strâns în conturile create câteva zeci de mii de dolari. Reţeaua a funcţionat timp de un an şi jumătate. Între 1 ianuarie 2015 şi 2 august 2016, pe numele celor patru au fost efectuate 360 tranzacţii de la 273 de persoane, suma încasată fiind stabilită la 33.853,37 dolari.
Cei patru impostori creau pe rețelele sociale pagini de profil false, la care foloseau în mod ilegal imagini și date ale unor vedete celebre, potrivit realitatea PLUS. Cele mai sonore nume erau Iulia Vântur, Andreea Marin și Sofia Vicoveanca.
Autorii demarau apoi campanii umanitare imaginare timp de un an și jumătate, de pe urma cărora au reușit să strângă în conturile create zeci de mii de dolari. Andreea Marin a fost cea care a sesizat problema, iar în momentul când a avut certitudini că oameni de bună-credinţă au fost înşelaţi, a depus plângere penală.
Făptașii, însă, nu au fost condamnați și au beneficiat de prescripție. Bărbații au de achitat sume infime păgubiților, de 700 de euro, 1300 de lei sau 50 de dolari. Iar asta pentru că doar 21 dintre cei păcăliți au cerut daune.