Escrocheria cu apeluri dubioase din străinătate revine. Cum te fereşti de facturi umflate artificial
Schema utilizată de hackeri nu este nicidecum complicată sau elaborată, aceştia profitând de simpla curiozitate a oamenilor.
De obicei, ei închiriază numere cu prefix de ţări care nouă ni se pot părea exotice, de genul Zanzibar, Guatemala sau Rwanda, numere pe care apoi le folosesc să sune potenţiale victime care nu ştiu cum să reacţioneze.
Metoda are la bază un simplu apel efectuat către victimă, urmat de întreruperea subită a acestuia. Curios, cel care va pica în plasă va suna înapoi la numărul respectiv, acesta încadrându-se într-o linie cu suprataxă. Astfel, dacă te gândeşti să apelezi înapoi numere dubioase, poţi pierde şi zeci de euro pe minut, depinzând de cât vei sta de vorbă cu „actorul” din spatele telefonului. Cea mai simplă metodă prin care te poţi feri de astfel de escrocherii constă în ignorarea apelanţilor din ţări îndepărtate, scrie adevarul.ro.
În cele mai multe cazuri, telefonul va identifica automat ţara din care este efectuat apelul, afişând această informaţie pe ecran în momentul în care eşti sunat. Dacă smartphone-ul tău nu dispune de această funcţie, va trebui, pur şi simplu, să nu apelezi înapoi numere despre care nu ştii nimic, care nu aparţin cunoscuţilor sau rudelor plecate în străinătate. Identificarea hackerilor este cu atât mai simplă, prin prisma faptului că aceştia vor încerca să lege un dialog în engleză, până să îţi închidă pentru a te determina să îi suni înapoi.